DE BESTE (EN GOEDKOOPSTE) ONGEDIERTEBESTRIJDING: LAAT DE BEESTJES ELKAAR OPETEN

Eén van de neven ging een aantal jaren geleden in een nieuwbouwwoning in een gloednieuwe stadswijk wonen. Wat ooit een weiland was, werd ineens een woonwijk. Het hele natuurlijke evenwicht van de plek was in de war. Dat merkte de neef aan allerlei ‘plagen’ die hem overvielen. Het eerste jaar zat zijn hele huis onder de orenkruipers, het volgende jaar wandelden hele kuddes pissebedden door zijn huiskamer, en het derde jaar schrok zijn vrouw zich telkens een hoedje van de vele grote zwarte spinnen die over het aanrecht liepen.

dora-lieveheersbeestje

Na een jaar of vijf herstelde het natuurlijke evenwicht zich. De tuintjes achter de huizen waren inmiddels aaneengegroeid tot een groene zone met heel verschillende dieren, vogels, planten en insecten. Er liep nog wel eens een spin naar binnen, maar geen vier spinnen per dag meer. Veel spinnen werden door de vogels gegeten, terwijl de spinnen zelf de orenkruipers en pissebedden opaten. Er was een nieuw evenwicht ontstaan, waarin ieder beestje zijn plaats had.

Geen paniek

Als je dus een boel rupsjes hebt dit jaar, raak dan niet in paniek. En ga vooral niet massaal met gif spuiten! Het komt vanzelf weer goed. De rupsen zijn aantrekkelijk voer voor jonge koolmezen, en de koolmezen zullen de welgedekte tafel in jouw tuin graag aannemen. Volgend jaar heb je meer mezen en veel minder rupsen. Elk insect heeft een ander insect dat het met liefde opeet. Dat proces kun je best een handje helpen.

Een mezenkastje in jouw tuin wordt snel in gebruik genomen, en zo’n mezenfamilie met jonkies is goed voor vele kilo’s rupsen en ander vraatzuchtig gespuis. Een goed bijenhotel is een ideale broedplek voor sluipwespen, die hun eieren in spinnen en insecten leggen, die ze in de kanaaltjes in het bijenhotel hebben gesleept. Als je je tuin niet al teveel aanharkt, en hier en daar wat rommelige plekjes laat, zul je versteld staan hoeveel dieren dat fijn vinden. En je zult ontdekken dat je veel minder ongedierte hebt. Sterker nog: het ongedierte dat er is, blijkt soms heel handig te zijn in het opruimen van het andere ongedierte.

Dora vogeltjes

Daarom: blijf rustig en spuit vooral geen gif. Laat de lieveheersbeestjes de bladluizen maar opeten. geef de insecten elkaar als maaltijd, dan houden ze elkaar heel mooi in evenwicht. Je tuin zal het je danken. En je portemonnee, want deze natuurlijke bestrijding van ongedierte kost geen cent.

LEES MEER:   Iedereen kan milieuvriendelijk tuinieren, ook rolstoelers:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/iedereen-kan-tuinieren-zelfs-rolstoelers/

Dit vind je misschien ook leuk...