DE HERFST IS TE KOOP (EN HET KOST ELK JAAR WEER EEN BOEL GELD)

Nu reeds gespot bij Action: ‘Herfst decotak, diverse kleuren, 70 cm’ voor € 0,72. Op het fotootje in de advertentie zien we lange stelen van ijzerdraad en plastic, waaraan een bosje herfstbruine nepbladeren is bevestigd. Net echt, zo’n decotak. Net als de bijpassende beeldjes van egels die bijna in winterslaap gaan. De herfst begint pas officieel over een week of twee, en er zit nog nauwelijks bruin of geel blad aan de bomen, maar in de decoratiewinkels is de herfst al lang en breed aangebroken.

dora-herfstbladeren-nep

Het is al jaren zo: als er een nieuw jaargetijde aanbreekt, kun je in de winkel de bijpassende versiering voor in het huis kopen. Alles in China gemaakt, alles van plastic, polystone en ijzerdraad, en vooral heel ‘gezellig’. Gezellig, zo’n herfsttak waarvan de bladeren niet vies zijn en niet op de grond vallen. Aardig, die bloesemtakken met appelbloesem, die over een half jaar onverwelkbaar laten zien dat het in jouw huis echt lente is. En met zo’n besneeuwd miniatuurdorpje op de schoorsteenmantel krijg je straks spontaan zin in een warme beker chocolademelk met een speculaasje.

Miljoenenbusiness

Het is een miljoenenbusiness, die versierdingen voor de ‘gezellige’ seizoenen. Elk jaar opnieuw kopen mensen nieuwe spulletjes om bijvoorbeeld de herfst in huis te halen. De herfsttakken en egeltjes gooien ze aan het eind van de herfst meestal weer weg, vaak ook omdat de goedkope materialen zijn verstoft en verbleekt, en er niet meer uit zien. Volgend jaar weer wat nieuws, dat weten de fabrikanten en handelaren ook.

DSC02427

Eigenlijk zonde van je geld. Wacht nog even een aantal weken, en de herfsttakken zijn gratis en voor niets te oogsten in de natuur, tijdens een frisse herfstwandeling door het bos, compleet met echte eikels en echte kastanjes. Zulke ‘wilde’ herfstdecoratie is kosteloos, daadwerkelijk levensecht, en kan na gebruik in de groencontainer worden gerecycled. Probeer dat maar eens met een plastic herfsttak. Bovendien is het verzamelen, meenemen en schikken heel leerzaam voor kinderen. Wie herinnert zich niet de vele leuke knutseltjes, die je met eikels, kastanjes, herfstbladeren en cocktailprikkers kon maken?

Kom op: koop geen herfstdecoraties meer, zelfs niet voor 72 cent! Verzamel ze zelf! Dan kom je er nog eens uit, je ziet alles op z’n plaats in de echte natuur, en het is duizend keer leuker om naar een echte herfsttak te kijken, dan naar een namaaktak, ‘Made in China’.

Dora Kerst 2

LEES MEER:   Je kunt het je misschien amper voorstellen, maar de tuincentra zijn nu alweer bezig met de voorbereidingen van de kerstshows! Over een maandje of twee staat het spul alweer. In 2015 keek tante Dora rond en noteerde de trends:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/besparen-door-de-nieuwste-kersttrends-2/

 

Dit vind je misschien ook leuk...