DE SPAARZAME PICKNICKMAND

Hier nog eens een goede tip uit de oertijd van tante Dora. Voor het geval je er één deze dagen lekker op uit wilt, en ook nog wat wilt eten en drinken onderweg. Voor niet teveel geld. Daar heb je dan een picknickmand voor nodig. Daar gaan we het vandaag weer eens over hebben: over de picknickmand.

Strikt genomen hoeft dat niet perse een mand te zijn. Het mag ook een koeltas zijn, een sporttas, of zelfs een stevige kartonnen doos. Maar je hebt iets nodig om je eten, drank en bestek in mee te nemen. Er zijn al heuse picknickmanden te koop voor rond de dertig euro, bij diverse firma’s. Maar zo duur hoef je het niet te maken. Op zich is een mand geen slecht idee. Er zit een hengsel of handvat aan, zodat je hem kunt dragen. Bovendien beschermt het vlechtwerk de inhoud tegen stoten. Dat is vooral handig als je echte aardewerk borden en echte glazen meeneemt.

Gekoeld

Een koeltas heeft het voordeel dat de inhoud gekoeld blijft. Koeltassen zijn niet duur, en veel gezinnen hebben er nog wel ergens een liggen. Zoek op zolder of in de kelderbox naar iets dat als picknickmand dienst kan doen. Dan komt de inhoud. In de serieuze picknickbasket van de Engelse upper ten zitten borden en kopjes van Wedgewood aardewerk, glazen van kristal en zilveren bestek. Zo wild hoef je het als Hollandse armoedzaaier niet te maken.

Je mag best aardewerk en glazen meenemen, maar zeker als je de picknickmand een stuk mee moet zeulen, dan is het prettiger om voor plastic bestek te kiezen. Liever natuurlijk geen wegwerpbestek. Er is ook goed campingbestek, met bordjes, koppen en messen en lepels, die je weer kunt afwassen en opnieuw gebruiken.

Belegd

Een echte picknick is niet compleet zonder sandwiches. Die moeten ruim belegd zijn, en liever niet lijken op de belegde boterhammetjes die jouw kinderen elke dag in een trommeltje mee naar school nemen. Natuurlijk moet je ook wat drinken. Doe koffie of thee in een thermosfles of thermoskan. Vergeet suiker, melk en roerlepeltjes niet. Een stuk taart kun je zelf bakken. Zorg voor iets dat een beetje stevig is, zoals appeltaart. En houd de taart rechtop in de mand, om begrijpelijke redenen.

De ware feestdrank in de zomer is natuurlijk een koele limonade of ijsthee. Of, als je eraan toe bent: een lekker flesje koele bubbelwijn. In een koeltas kun je het koude spul gemakkelijk koel houden. Maar je kunt ook goedkoop improviseren. Een fles rosé rechtstreeks uit de koelkast blijft lang koel als je hem omwikkelt met bubbeltjesplastic. Zelfs in een dikke laag kranten kan de koelte nauwelijks ontsnappen, en blijft de drank lang zomers fris. Je moet de isolatie wel goed vastzetten met een elastiek.

Kleed

En wat moet er ook mee, voordat we het vergeten? Een kleed, natuurlijk! Dat kan een plaid zijn, een oud gordijn of, heel chique: een oud wit damasten tafelkleed dat naar lavendel geurt. In kringen van de Engelse adel werd het picknickkleed vaak opgerold en bijeengehouden door een riem aan de buitenkant van de picknickmand bevestigd. Kijk, picknicken doe je in stijl, ook als je geen cent te makken hebt!

LEES MEER:   Inderdaad: wij schrijven veel over eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/inderdaad-wij-schrijven-veel-over-eten/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Mina schreef:

    Kijk ook eens bij de Kringloop. Daar heb ik mijn mand vandaan. Voor € 2,50 mocht deze met mij mee naar huis (als de foto met de hoed erbij). Thuis lekker even een sopje geven en tada: dat geld kan je weer lekker aan je picknick besteden!

  2. Ilse schreef:

    Wij gebruiken gewoon een stevige tas van de hema oid voor de spulletjes die niet koud hoeven. In Frankrijk kochten we enkele jaren geleden een dikke koeltas (lijkt op die van de supermarkt maar dan dikker gevoerd) en daarin blijven spullen goed koud. Limonade leg ik even in de vriezer. Daarna wat alufolie erom en in de tas. Wat vers fruit, hartige cupcakes, kleine sandwiches en wat cakejes mee. Muntthee en limonade en genieten maar. We hebben plaid die plastic aan de onderkant is en die is heel fijn.