BESPAREN DOOR DE WEERRADAR

Het wordt de komende tijd behoorlijk warm, maar er kan ook af en toe een bui vallen. Zelfs een donderbui met bliksem. Dan kun je maar beter niet gaan fietsen. Maar, wat de meest fanatieke fietsers al lang weten: meestal is het in Nederland opvallend droog. Ideaal weer om te fietsen, dus. En daarmee om geld te besparen. Want wie fietst verbrandt geen kostbare benzine, en hoeft zijn OV-chipkaart niet te trekken. En al fietsende krijg je ook nog eens de lichaamsbeweging die we allemaal zo broodnodig hebben.

Allemaal leuk en aardig, maar natregenen wil niemand. Als er regen, hagel of sneeuw dreigt, kiezen veel mensen er toch voor om de auto, de bus of de tram te nemen. Liever voor veel geld in de bus, dan het risico lopen op doorweekte kleren. Zelfs als het uiteindelijk droog blijft. Je weet immers nooit. Je kunt beter voorbereid zijn op het ergste.

Onnauwkeurig

Veel weerberichten in de krant, op teletekst of in het tv-nieuws zijn redelijk onnauwkeurig. Als er wordt gesproken over wisselvallig weer in ons land, dan kan het pijpenstelen regenen in Groningen, maar de hele dag droog zijn in Leeuwarden. De weerdeskundige ziet regenwolken aankomen, maar die zijn vaak nog ver weg, als hij ze ziet. Ze kunnen daarna oplossen, of zich juist ontwikkelen tot een plensbui. Dus waarschuwt hij maar voor ‘wisselvallig weer met hier en daar een bui’.

Eigenhandig

Vroeger moesten we het met die globale weerberichten doen. Sinds we door middel van de computer of de weer-app op de smartphone eigenhandig de actuele weerssituatie kunnen bekijken, kunnen we veel beter inschatten of het droog blijft. Het kan maar net zijn dat er regen is voorspeld, maar dat jouw woonplaats net in de zone zonder regen ligt, en dat de wolken keurig langs je heen trekken. Dan kun je de auto laten staan en de OV-chipkaart thuis laten. Zo is elke snelle blik op de buienradar een potentiële kans om geld te besparen.

En als je toch vreest dat er plotseling een regenfront opduikt terwijl jij aan het fietsen bent, neem dan zo’n handige noodponcho mee in je rugzakje. Voor alle zekerheid. Wedden, dat je hem niet of nauwelijks hoeft te gebruiken? Kijk op de weerradar en bespaar.

LEES MEER:   Voor wie het nog niet wisten: de fiets wint het van de auto:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-fiets-wint-het-van-de-auto/

Dit vind je misschien ook leuk...