EEN VOORDELIG DAGJE UIT LANGS DE WATERKANT

GRATIS EEN DAGJE UIT MET TANTE DORA

Een dagje uit met het hele gezin hoeft geen fortuin te kosten. Wie een beetje oplet kan zich voor (bijna) niets een hele dag uitstekend vermaken. Gedurende het dagje-uit-seizoen stelt Zuinig met tante Dora een aantal van die evenementen voor. Vandaag: zoek eens het water op. Er is een ruime keuze, en het kost je (bijna) niets.

Dora waterkant

Wij Nederlanders zijn gek op water (de Vlamingen ook, trouwens). Door rivieren, zeeën, havens en kanalen zijn we verbonden met de rest van de wereld. Water stroomt en golft, en is even onvoorspelbaar als een levend schepsel. Water laat schepen varen, maar trekt ook vogels en andere dieren aan. Water slingert, plonst, stroomt en kabbelt: het is steeds anders. Tijd om eens een ontspannen dagje aan de waterkant door te brengen. Duur hoeft dat niet te zijn.

Picknickmand

Als je een dagje aan het water wilt spenderen, is het verstandig om een uitgebreid lunchpakket en drinken mee te nemen. Of liever nog een goed gesorteerde picknickmand, want water haalt altijd het feestelijke in de mens boven. Een ‘dagje aan het water’ kan verschillende gezichten hebben. Hier een aantal suggesties:

  • Dat je een hele dag aan het strand kunt doorbrengen, hoeven we je niet te vertellen. De Noordzee is onze grootste waterplas, dus waarom niet. Probeer niet te gaan als er een hittegolf is, en iedereen op hetzelfde idee komt. Niet leuk!
  • Misschien woon je niet in de buurt van de kust, maar wel aan een rivier? Ook goed! Zoek een leuke plek in de uiterwaarden, en geniet van de langskomende schepen, de eten zoekende vogels, de bijzondere wilde planten en de zoemende bijtjes. Als je op de fiets gaat, kun je diverse malen van plek veranderen, voor de broodnodige variatie. En als er een pontje in de buurt is, vaar dan zeker een keer mee. Het kost bijna niks, en de kinderen vinden het prachtig.

boekweit de plant

  • Een beek is romantischer dan een brede rivier. Beken slingeren zich soms door landschappen die om de kilometer veranderen. Stroomt er bij jou in de buurt een beek? Maak eens een wandeltocht langs de bedding, en kijk niet alleen naar het water, maar ook naar de omringende natuur en het landschap.
  • Meren en plassen trekken vaak veel vogels aan. Als je je voor vogels interesseert, is een dagje aan de rand van een waterplas een prima uitje. Vergeet niet je verrekijker en je camera mee te nemen, als je die bezit.
  • Vorig jaar raadden we jullie in deze rubriek aan om eens een kijkje te nemen bij de sluizen van Terneuzen in Zeeland. Het komen en gaan van grote zeeschepen is een intrigerend gezicht. Bovendien hebben de sluizen bij Terneuzen een bezoekerscentrum, waar je informatie kunt krijgen en een relatief goedkoop kopje thee kunt drinken.

vlierstruik

Een plekje aan het water is doorgaans gratis. Een goed gevulde picknickmand hoeft niet duur te zijn, net zo min als een overvaart met een pontje. En als je op de fiets of wandelend gaat, kost het vervoer ook niets. Bovendien zie je meer als je fietst of wandelt. Maak foto’s, als het kan. Maak samen met je kinderen een verslag, en zet het eventueel online. Laat maar gerust aan iedereen zien dat jij een prima en leerzaam dagje aan het water hebt doorgebracht. Dat het bijna niets kostte, kun je eventueel discreet achterwege laten.

LEES MEER:   Ook op het droge kun je een heleboel dingen ontdekken, die je niet voor mogelijk hield:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/ga-op-safari-in-je-eigen-stad/

 

Wat?   Een dagje uit aan het water

Wanneer?   De hele zomer (en eigenlijk het hele jaar)

Waar?   Aan een rivier, waterplas of beek bij jou in de buurt

Meer informatie?   Zoek op internet naar wandel- en fietsroutes die je kunt downloaden

 

Dit vind je misschien ook leuk...