MAAK SLIMMER EN GOEDKOPER VAN HET OPENBAAR VERVOER GEBRUIK

Veel mensen maken gebruik van bus en trein. Gelijk hebben ze, zeker uit besparingsoogpunt. Je kunt er op allerlei manieren een draai aan geven, maar het openbaar vervoer is per saldo goedkoper dan het gebruik van een eigen auto. Nog afgezien van de milieuvoordelen, en de innerlijke rust, die zo’n lege parkeerplek voor je huis je kan geven.

dora-openbaar-vervoer

Met wat aanpassingen kun je openbaar vervoer zelfs nog goedkoper maken dan het al is. We geven je hier een aantal voorbeelden. Die zijn niet representatief, en je moet vooral zelf eens op internet zoeken. Maar misschien geven we je hiermee toch een zetje in de goede richting:

  • Veel plaatselijke vervoerders geven kortingen. Soms zijn dat kortingen in de daluren, soms zijn er andere mogelijkheden om voordeliger te reizen. Helaas doen de vervoerders net alsof ze GEEN kortingen geven. Gegevens over aanbiedingen vind je pas na goed zoeken op hun website, ergens in een verborgen hoekje. Ga eens op zoek naar de verborgen kortingen, of bel of vraag een medewerker van de helpdesk. Kortingen kunnen overigens goed op bestaande OV-chipkaarten. Op de voordeelkaarten van de NS is er plaats voor meer dan twintig kortingsregelingen van andere maatschappijen.
  • Wie een eindje weg wil in eigen land, kan natuurlijk gebruik maken van allerlei aanbiedingen van NS. Bekend zijn de goedkope dagkaartjes die Kruidvat verkoopt, maar er zijn meer verkooppunten. Veel goedkope treinkaartjes staan op een site als deze: https://www.treinreiziger.nl/goedkoop-treinkaartje/
  • Als er ruimte voor is, dan is het meenemen van een vouwfiets een mooie manier om te sparen op extra openbaar vervoer. Je rijdt op je vouwfietsje naar het station, rijdt met je fiets in de trein naar de plaats waar je wezen moet, en rijdt het laatste stuk naar je bestemming eveneens op de fiets. Zo bespaar je twee keer per reis de kosten voor een bus- of tramritje uit. Als je belasting betaalt en veel voor woon- werkverkeer reist, weet dan: een vouwfiets kun je in dergelijke gevallen vaak aftrekken van de belasting.
  • Als het nog even duurt, voordat de bus komt, blijf dan niet een kwartier bij de bushalte staan, maar ga vast lopen naar de volgende halte. Tenzij de haltes kilometers uit elkaar liggen, kun je dat best halen. Zo vang je twee vliegen in één klap: je bespaart een dubbeltje op je ritprijs, en je trakteert jezelf op een mooie dosis lichaamsbeweging.

dora-dagtripje

Soms is de wereld van goedkoper openbaar vervoer een wat ondoorzichtig doolhof, zeker als je niet gewend bent om gehaaid allerlei dingen naar je toe te harken. Toch loont het de moeite om eens te gaan zoeken. Misschien vind je niets, maar misschien kun je voortaan vele euro’s besparen. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, maar vraag dóór. Succes.

LEES MEER:   Naar de volgende bushalte lopen, noemen wij bij Dora een ‘fitte microbesparing’:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/een-fitte-microbesparing-naar-de-volgende-bushalte-lopen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Cellie Citroen schreef:

    Reis op 18 maart gratis met het boekenweekgeschenk. Wie weet kan je het krijgen van een kennis. Als je in de boekenweek voor minimaal € 12,50 aan boeken koopt, krijg je het kado.