RAADPLEEG DE BUIENRADAR, FIETS MEER EN BESPAAR

Wie meer fietst blijft niet alleen gezonder, maar heeft ook geringere transportkosten. Een fiets kopen kost geld, maar daarna is het vooral je spierkracht die het werk doet. Geen benzine nodig voor je auto, en geen kaartje voor het openbaar vervoer. Hoe meer je fietst, hoe zuiniger je bezig bent, per kilometer.

Dora buienradar

Allemaal leuk en aardig, maar nat regenen wil niemand. Als er regen, hagel of sneeuw dreigt, kiezen veel mensen toch voor de auto of voor de bus of tram. Liever voor soms veel geld in de bus, dan het risico lopen op doorweekte kleren. Zelfs als het uiteindelijk droog blijft. Je weet immers nooit. Je kunt beter voorzorgsmaatregelen nemen.

Wisselvallig

Veel weerberichten in de krant, op teletekst of in het tv-nieuws zijn redelijk onnauwkeurig. Als er wordt gesproken over wisselvallig weer in ons land, dan kan het pijpenstelen regenen in Groningen, maar de hele dag droog zijn in Leeuwarden. De weerdeskundige ziet regenwolken aankomen, maar die zijn vaak nog ver weg, als hij ze ziet. Ze kunnen daarna oplossen, of zich juist ontwikkelen tot een plensbui. Dus waarschuwt hij maar voor wisselvallig weer met hier en daar een bui.

Vroeger moesten we het met die globale weerberichten doen. Sinds we op internet zelf op de weerradar kunnen kijken, kunnen we veel beter inschatten of het droog blijft, of dat het gaat regenen. Als de radar laat zien dat er alleen een smalle band met regen over de kustprovincies trekt, dan kun je in de Achterhoek rustig op de fiets, zelfs als er wat bewolking is.

regen

Kijk dus eerst op de buienradar op internet, voordat je ergens naartoe gaat. Het kan maar net zijn dat er regen is voorspeld, maar dat jouw woonplaats net in de zone zonder regen ligt, en de wolken keurig langs je heen trekken. Dan kun je de auto laten staan, of de OV-chipkaart thuis laten. Zo is elke snelle blik op de buienradar een potentiële kans om geld te besparen.

Weermensen

Kijk dus op internet mee met de radar die ook de weermensen raadplegen, en houd je professioneel op de hoogte. Baseer je besluit om met je fiets of met de bus te gaan op de allerlaatste informatie. En als je toch vreest dat er plotseling een regenfront opduikt terwijl jij aan het fietsen bent, neem dan zo’n handige noodponcho mee in je rugzakje. Voor alle zekerheid. Wedden, dat je hem niet of nauwelijks hoeft te gebruiken? Kijk op de buienradar en bespaar.

LEES MEER:   En met goed opgepompte banden fiets je wel zo lekker (en spaarzaam):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/pomp-je-fietsbanden-op-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...