EEN REGENTON IS NIET ZO’N GEK IDEE

Vannacht heeft het op de meeste plaatsen in ons land flink geregend. Toch werd gisteren bekend, dat er nu al een tekort is aan water in ons land, terwijl de zomer nog moet beginnen. De meeste tuinvrienden hebben hun eerste rondje met de gieter al gemaakt. Vaak met water uit de kraan. Vorig jaar, tijdens één van de droogste zomers in de geschiedenis van Nederland, schoot het drinkwaterverbruik omhoog. Zozeer, dat de waterbedrijven dreigen met maatregelen, als de waterconsumptie niet omlaag gaat. Makkelijker gezegd dan gedaan. De suggestie van de aanschaf van een regenton is in dat opzicht niet eens zo slecht.

Twee jaar geleden, in een periode dat er ook geen spatje regen viel, kocht een jonge vriendin van tante Dora een plastic regenton. Ze had in eerste instantie liever een rustieke houten ton gehad, want dat staat leuker. Maar een houten ton vraagt nogal wat onderhoud, en gaat maar een beperkt aantal jaren mee. Uiteindelijk kocht ze dus maar een duurzame regenton van groen plastic.

Wachten

De ton werd met enig passen en meten aangesloten op de regenpijp, en daarna was het wachten op de regen. Die wekenlang niet kwam. Maar uiteindelijk gaat het in ons land altijd weer regenen, en kwam het waterverzamelen goed op gang. Een regenton vol fris regenwater, voor als het weer droger wordt. Hemelwater gebruiken als gietwater kost niets, het is zacht, en het is het vocht dat planten al tientallen miljoenen jaren drinken, dus helemaal natuurlijk.

Een regenton vraagt wat investering, maar het levert op de lange termijn ook wat op. Met wat geluk vind je een tweedehandsje, of vraag je aan je vrienden of ze je er eentje cadeau doen voor jouw verjaardag. Eenmaal op z’n plaats heb je er jaren plezier van. Misschien toch een goed idee, van die klagende waterbedrijven?

LEES MEER: Maak nu een kruidentuintje:

MAAK NU EEN KRUIDENTUINTJE

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. L. schreef:

  Graag zou ik ook zo’n regenton willen. Maar, het gevaar van legionella en een muggenplaag weerhouden mij van het nemen van een regenton.

  Mooie blog!

  • S schreef:

   De kans op legionella is super klein.. enne je moet het ook niet zelf drinken he 😉
   En die muggen.. is weer voedsel voor vogels en andere kleine dieren… gewoon doen dus die regenton 🙂

 2. H. schreef:

  Wij spoelen na een plas de w.c door met regenwater als er genoeg in de ton zit natuurlijk.