GEEF SOMBERTE GEEN KANS: GA EROP UIT!

Het zijn weer de ‘donkere dagen voor Kerstmis’, zoals het zo mooi heet. De zon komt de komende dagen nauwelijks tevoorschijn, zeggen de weermensen. De duisternis slaat ook op het gemoed. Niet iedereen vindt de komende feestdagen echt leuk. Kerst en Oud en Nieuw zijn familiefeesten. Maar als je geen familie (meer) hebt, dan zijn beelden van families die wel gezellig samen zijn niet leuk. Wie geen geld heeft, moet soms moeilijke keuzes maken. Geen wonder dat veel mensen de al donkere dagen nog donkerder vinden dan ze al zijn.

dora-winter-wandeling

Doe er wat tegen! Maar dan wel het goede! Veel artsen zijn gaarne bereid om je een pilletje tegen de somberte voor te schrijven. Dat is niet nodig. De zwaarte van de donkere dagen plaagt de mens al duizenden jaren, heel normaal. Rond 25 december wordt al sinds mensenheugenis de zonnewende gevierd. Op dat moment is het de kortste dag van het jaar, maar worden daarna de dagen langzaam langer. Voor velen is dat een vreugdevol moment.

Marmot

Loop vooruit op de langer wordende dagen: blijf niet binnen zitten maar ga erop uit! Het is in deze tijd heel aantrekkelijk om niets te doen, en met een boek of een spelletje op de bank te zitten. Televisie aan, hapjes, drankjes: je hoeft er eigenlijk niet meer uit. De marmot wordt in je wakker, en langzaam zak je weg in een soort winterslaap. Een winterslaap met sombere dromen. Word wakker en ga een wandeling maken, of fiets een flink eind, desnoods met de hele familie!

Er is misschien niet veel daglicht buiten, maar zelfs een klein beetje daglicht is beter dan helemaal geen licht. Als er een laagstaand winterzonnetje schijnt: laat de zonnestralen ongehinderd op je huid schijnen. Zo maakt je lichaam ook de broodnodige vitamine D aan. Zonder vitamine D ga je je slap en lusteloos voelen. Maak een wandelingetje door een park en ga eens lekker zonnebaden op een bankje: ogen dicht en voel hoe de batterijen weer opladen met al die zonne-energie.

wandelen 1

Buiten is ook: frisse lucht, naar vogeltjes en andere dieren kijken, en je benen en andere ledematen eens grondig strekken. Zuurstof in je spieren en in je hersenen! Rode wangen en een frisse neus, dat doet een mens goed. Reken maar dat je op die manier de midwinterblues op een afstand houdt. Gratis en voor niets. En als je het met de hele club doet, is het ook nog berengezellig. Gezelliger dan voor de tiende keer ‘Home alone’ op de televisie bekijken.

wandelen

LEES MEER:   De wandelroutes staan gratis op het internet:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/wandelroutes-staan-gratis-op-internet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ietje Putman schreef:

    In de winter maak je op onze breedtegraad geen vit.D aan, maar daglicht is altijd goed.