GOEDKOOP EEN DAGJE UIT: LEKKER AAN HET WATER

De wereld om ons heen wordt elke dag ingewikkelder om te begrijpen. Corona, oorlog, stikstof crisis, droogte en stevig stijgende prijzen. Tante Dora snapt dat het ook best nog erger kan worden, want al met al hebben we het hier, zelf met een miniuminkomen, nog best aardig. Natuurlijk kunnen we met ons inkomen en al die problemen nooit vakantie gaan vieren op een palmenstrand aan de andere kant van de wereld. Maar net als veel gewone mensen kon Tante Dora dat toch al niet. En moesten genoegen nemen met iets dichterbij huis. Nu gaan er veel meer mensen hier dicht bij er op uit. Dat wil niet zeggen dat Tante Dora niet van water zal gaan genieten. Een dagje uit aan de waterkant hoeft geen vermogen te kosten. Wat dacht je van deze suggesties?:

  • Dat je een hele dag aan het strand kunt doorbrengen, hoeven we je niet te vertellen. De Noordzee is onze grootste waterplas, dus waarom niet. Probeer niet te gaan als het zonnig zomersweer is, en iedereen op hetzelfde idee komt. Nu dus eigenlijk al niet meer. Niet leuk! Tenzij je letterlijk in Scheveningen woont (lekker om de hoek).
  • Misschien woon je niet in de buurt van de kust, maar wel aan een rivier? Ook goed! Zoek een leuke plek in de uiterwaarden, en geniet van de langskomende schepen, de eten zoekende vogels, de bijzondere wilde planten en de zoemende bijtjes. Als je op de fiets gaat, kun je diverse malen van plek veranderen, voor de variatie. En als er een pontje in de buurt is, vaar dan zeker een keer mee. Het kost bijna niks, en de kinderen vinden het prachtig.
  • Een beek is romantischer dan een brede rivier. Beken slingeren zich soms door landschappen die om de kilometer veranderen. Stroomt er bij jou in de buurt een beek? Maak eens een wandeltocht langs de bedding, en kijk niet alleen naar het water, maar ook naar de omringende natuur en het landschap.
  • Meren en plassen trekken vaak veel vogels aan. Als je je voor vogels interesseert, is een dagje aan de rand van een waterplas een prima uitje. Vergeet niet je verrekijker en je camera mee te nemen.
  • Is er een grote zeehaven of een imposante sluis bij jou in de buurt? Heel leuk, en niet alleen voor de mensen die van techniek houden.

Een plekje aan het water is doorgaans gratis. Een goed gevulde picknickmand hoeft niet duur te zijn, net zo min als een overvaart met een pontje. En als je op de fiets of wandelend gaat, kost het vervoer ook niets. Bovendien zie je meer, als je fietst of wandelt. Maak foto’s, als je dat kunt met je mobiel. Maak samen met je kinderen een verslag, en zet het eventueel online. Laat maar gerust aan iedereen zien dat jij een prima dagje aan het water hebt doorgebracht. Dat het bijna niets kostte, kun je eventueel discreet achterwege laten. Of juist er bij te schrijven om anderen te inspireren. Want er zijn miljoenen meer mensen als wij in ons land.

LEES MEER:   Neem een (spaarzame) picknickmand mee:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/de-spaarzame-picknickmand/

Dit vind je misschien ook leuk...