GOOI GEBRUIKTE POTAARDE NIET WEG

Gisteren hadden we het over de Landelijke Compostdag, waarop je gratis compost kunt afhalen. Heel handig, in het beginnende tuin- en bloembakseizoen. Compost is ideaal om gebruikte potgrond weer een stoot voeding te geven. Daardoor hoef je oude potgrond in bloempotten en bakken niet weg te gooien. Dat scheelt toch weer een boel geld.

Nu ook bouwmarkten het groeiseizoen als verdienmodel hebben ontdekt, is de prijs van zakken tuinaarde, potgrond en compost sterk gedaald. Voor een eurootje heb je vaak al een zak. De neiging is dan groot om de potgrond van de uitgebloeide potplanten van vorig jaar maar weg te gooien. Dat is misschien niet helemaal de beste oplossing.

Sunny terrace with a lot of flowers

In de eerste plaats is potgrond ook weer niet zo goedkoop, dat je het niet voelt in je portemonnee. Bovendien: waar laat je die oude aarde? Als je een tuin hebt, kun je de aarde tussen de rozenstruiken gooien, als bodemverbeteraar. Maar als je een balkon hebt, zit je er maar mooi mee. En het hoeft ook niet, dat weggooien. Je kunt gebruikte grond uitstekend pimpen.

Potscherven

Doe de aarde van vorig jaar in een brede bak of emmer, bewaar de potscherven onderin, woel de oude wortels goed los, en voeg een paar flinke scheppen compost of nieuwe tuinaarde toe. Meng alles goed dooreen, bij voorkeur met je handen. Als je het nog voedzamer wilt hebben, doe er dan een handje gedroogde koemest bij. Die is tegenwoordig voor weinig geld te koop, onder andere bij de Aldi, vaak in grote vijf kilo-emmers waarmee je jaren toekunt.

Vul de potten en bakken met de gepimpte aarde, gereed voor een nieuw groeiseizoen. Soms kruipt er wel eens een beestje uit de oude potgrond. Pulk die er desnoods uit, maar maak je niet al teveel zorgen over een kriebeldiertje hier en daar. En als je het echt niet vertrouwd, kun je die aarde eventueel wél wegdoen, ook in je eigen tuin. Meestal zijn de beestjes in bloempotten niet goed bestand tegen zon en wind.

Dora balkontuin

Besparen en hergebruiken, dat is het motto van de dag. Ook als je bloempotten en bakken met aarde vult. Volgend voorjaar weer dezelfde procedure. Zo blijft de kringloop rond.

LEES MEER:   Á propos: heb je al een moestuinvriend?

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/naar-tuin-moestuin/heb-je-al-een-moestuinvriend/

 

Dit vind je misschien ook leuk...