GOOI PLANTEN NIET WEG: ALS JE LIEF VOOR ZE BENT, BLOEIEN ZE GEWOON NOG EEN KEER (GRATIS)
Hoewel de officiële lente nog ruim een maand op zich laat wachten, is de lente in de bloemenwinkel allang begonnen. In de bloemenzaak om de hoek, maar ook bij supermarkten, bouwmarkten en in de bloemenstalletjes op de weekmarkten zijn de bloembollen weer volop te koop. Ze zijn meestal verwerkt in bloemstukjes in leuke bakjes, met allerlei versieringen en siertakjes om het leuker te maken. Er is momenteel een overweldigende keuze. En ze zijn goedkoop.
Een halve eeuw geleden kocht je tegen het einde van het jaar bloembollen in de zadenwinkel, en plantte ze in de tuin. De bollen bleven daar voor altijd, zolang ze bloemen leverden, vaak jaar na jaar. Tegenwoordig zijn bloembollen seizoensproducten, die na de bloei meestal worden weggegooid. Dat is zielig voor de bloembollen, maar het is vooral zonde. Want zelfs als je ze niet uitplant in de tuin, komen ze volgend jaar in de originele bakjes ook weer uit.
Hier enige tips over seizoensplanten die je vooral niet moet weggooien:
- Bloembollen Zet de bak of schaal met uitgebloeide bollen met pot en al in een beschut hoekje van je tuin of balkon. Als de bladeren en de resten van de bloem zijn verwelkt, snoei je die eraf. Houd de aarde vochtig en giet er met enige regelmaat vloeibare mest over, gedurende het zomerseizoen en de herfst. Dan komen ze in het voorjaar weer op, precies zoals jij ze een jaar eerder kreeg. Houd de bollen vooral nu in de gaten. Er zijn bollen die zo gekweekt zijn, dat ze vroeger in bloei komen dan normale bollen. Die lopen dus nu uit, en als er teveel koude vriesnachten overheen komen, dan halen ze het niet, of geven geen bloemen. Haal die nu naar binnen en zet ze op een niet te warme vensterbank. Als het buiten warmer wordt (en blijft) doe je ze weer naar buiten, voor volgend jaar. Zo hoef je geen nieuwe bloemstukken met bollen te kopen.
- Kerstster Heb je ‘m nog ergens staan, die uitgebloeide kerstster? Kerststerren bloeien gewoonlijk in de zomer, maar worden in kassen speciaal voor Kerstmis aan omstandigheden blootgesteld, die de zomer nabootsen. Zo komen ze op tijd voor Kerst in bloei. Als je de kerstster de komende zomer in je tuin of balkon in de pot laat staan, dan bloeit ‘ie niet. Maar het volgend jaar zomer wel. Dan moet je de plant wel in de winter in een koele kamer laten overwinteren. De kerstster is een elegante en ook qua blad een heel decoratieve plant, die op deze manier nog jaren meegaat. En bloeit.
- Bolchrysant In de herfst koopt iedereen goedkoop bolchrysanten. Zo heb je toch wat kleur in je steeds grijzer wordende tuin, of op je balkon. Als je de uitgebloeide chrysant laat staan en geregeld water geeft, dan blijft hij leven, ook in de winter. In de winter sterft de plant boven de grond af. Maar hij is niet dood. Verwijder het dorre loof, blijf de chrysant water geven als het moet, en geef de plant regelmatig vloeibare kamerplantenmest. In de lente en de zomer komt het groen weer tevoorschijn, en in de herfst heb je weer een fraai bloeiende plant, gewoon in de pot van vorig jaar.
Je ziet: je moet planten niet zomaar wegmikken, als ze zijn uitgebloeid. Zet ze op een beschut plekje, geef ze water af en toe een beetje pokon, en voilá: het volgende seizoen doen ze het weer. Gratis, want zo gul is de natuur.
LEES MEER: Planten kunnen goed buiten overwinteren:
http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/planten-laten-overwinteren/
Nog een tip, probeer eens van een pitje van een vrucht of groente een plantje te kweken. Ik ben het aan het proberen met mandarijnenpitten. Als het lukt en je koopt een leuk potje bij de kringloopwinkel heb je ook nog een bijna gratis ceadeautje voor de tuin of in huis. Minder snel dan een gekochte plant uit de winkel maar des te leuker. Maar wel op tijd beginnen dus. 😉