IEDEREEN KAN TUINIEREN, ZELFS ROLSTOELERS
Vroeger konden ouderen en mensen met een ernstige handicap slechts naar een mooie tuin KIJKEN. Lekker buiten in de aarde wroeten en planten verzorgen was alleen voor gezonde, jonge mensen bedoeld, leek het wel. Daar is de afgelopen tien, vijftien jaar snel verandering in gekomen. Vooral in Engeland en de VS heeft het aangepaste tuinieren een grote vlucht genomen. Ook in ons land ontstaan inmiddels allerlei initiatieven om tuinmannen en tuinvrouwen met een deukje ook aan het schoffelen en verpotten te krijgen.
Ouderen en gehandicapten kunnen best tuinieren. Het komt simpelweg op de aanpassingen aan. Een aangepaste tuin heeft verharde paden nodig, die breed en hard genoeg zijn om er met een rolstoel overheen te rijden, en met de rolstoel ook te keren. De planten staan in verhoogde plantbedden, of in bakken waar je met je rolstoel onder kunt rijden. Zo kun je zittend werken. Verticale, ‘hangende’ tuinen zijn ook heel handig. Daar horen aangepaste tuingereedschappen bij, met dikkere handvatten voor handen met artrose, en lange stelen zodat je vanuit je rolstoel kan werken.
Deskundige leiding
Zulke aangepaste tuinen voor ouderen en gehandicapten bestaan, ook in ons land, vaak als sociale projecten. Je kunt je ervoor opgeven, en onder deskundige leiding (opnieuw) leren tuinieren. Je doet het samen met anderen, en leert daardoor van elkaar. De beloning? Jouw eigen oogst, die je met je eigen handen hebt geplant, plus de ervaring dat je het WEL kan. En dat allemaal in de natuur, buiten in weer en wind.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat tuinieren een heilzame uitwerking heeft op lichaam en geest. Dat geldt in versterkte mate voor mensen met een handicap. Hun kwaliteit van leven kan vele procentpunten omhoog gaan, als ze in een tuin met planten kunnen werken. Je slaat dus vele vliegen in één klap.
Kijk eens in jouw omgeving, of er zo’n voor rolstoelers of ouderen aangepaste tuin is. Vraag het bij jouw gemeente, of zoek op internet onder de zoektermen ‘aangepast tuinieren’, ‘tuinieren rolstoel’ en ‘gehandicaptentuin’, eventueel gevolgd door de naam van jouw woonplaats. Want iedereen kan tuinieren, en er zijn experts die je daarbij kunnen helpen.
LEES MEER: Ook voor gezonden zijn er allerlei sociale tuinprojecten: