IN DE DDR WAS EEN MOESTUIN OOK EEN NOODZAAK

In de voormalige DDR bestonden ze echt: opkopers van de staat, die groenten en fruit inkochten op volkstuincomplexen. In de communistische DDR hadden ze een planeconomie. Wat er werd geproduceerd, werd bepaald door de politieke organen van het land. Dat werkte van geen kant. Het systeem leidde ertoe, dat er te weinig van alles werd geproduceerd.

dora-volkstuin-oost-duitsland

Zelfs aan voedsel was er gebrek. De burgers van de DDR leden geen honger. Er waren aardappelen, winterwortelen en uien. Maar de echt lekkere en bijzondere groenten werden door de staat niet verbouwd. Daarom was het huren van een volkstuintje in de DDR een fel begeerd voorrecht. In hun eigen moestuintje konden de DDR-burgers groenten en fruitsoorten verbouwen die niet in de winkels lagen.

Rabarber

Wie tomaten, aardbeien, appels, peren, rabarber, kersen of verse kruiden wilde eten, moest ze zelf verbouwen. In de planeconomie was geen ruimte voor dergelijke ‘luxe’. Wie een volkstuintje bezat, of wie iemand kende die een volkstuintje had, kon zijn of haar buikje vol eten met dingen die een normale burger van de DDR niet kon kopen.

Natuurlijk wilde het regime niet toegeven dat het zijn onderdanen niet kon voorzien van rabarber of tomaten. Daarom werden er officiële inkopers naar volkstuincomplexen gestuurd om daar de overschotten op te kopen. Want, zoals iedere moestuinier wel weet: je houdt altijd wat over. Op die manier sneed het mes aan twee kanten. De volkstuinbezitters konden wat extra verdienen met hun overschot. En in de staatswinkels lagen soms ook producten die de planeconomie eigenlijk niet kon leveren.

Staatssecretaris

Nog niet zo lang geleden suggereerde een Nederlandse staatssecretaris gepensioneerden om een moestuin te beginnen. Zij kon niet voor een fatsoenlijk pensioen zorgen, maar met een moestuin hoefde je ten minste geen honger te lijden. De magere tijden van de DDR herleven, nu in Nederland. Ook bij ons worden de opbrengsten van volkstuintjes en moestuinprojecten steeds meer een manier om genoeg eten te hebben.

Veel bezitters van een volkstuin leveren hun overschotten gratis aan de Voedselbank. Zonder de vrijgevige moestuiniers van Nederland zou de Voedselbank te weinig verse groente en fruit hebben. De DDR en haar falende planeconomie zijn in 1989 ten onder gegaan. In Nederland in 2017 herleven de voedseltekorten. En ook nu moeten particuliere moestuintjes voor verlichting zorgen. De geschiedenis herhaalt zich, zullen we maar zeggen.

DDR Volkstuin

LEES MEER:   Het Van der Valk Hotel in Assen heeft een eigen (biologische) moestuin:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/zelfs-het-van-der-valk-hotel-in-assen-heeft-een-eigen-biologische-moestuin/

 

Dit vind je misschien ook leuk...