LAAT DIE BLADEREN MAAR LIGGEN!

Wie alleen maar een balkonnetje bezit, kan dit item vandaag overslaan. Of als je een piepklein achtertuintje hebt, ter grootte van een badhanddoek. Maar als je wel een beetje een tuin hebt, dan hebben we vandaag een tip voor jou. Het gaat over de herfstbladeren, die je vast in je tuin hebt liggen. En over de resten van de uitgebloeide planten. Die kun je heel fanatiek opruimen, maar je kunt ze ook laten liggen. Al was het maar om geld te besparen.

dora-herfst-met-blad

Bladeren en plantenresten hebben in de natuur een belangrijke functie. Of eigenlijk vier belangrijke functies:

  • Afgevallen blad is een natuurlijke en erg effectieve manier om meerjarige planten te beschermen tegen de winterse kou. Het is een warme deken, die stukvriezen tegengaat. Daar kan geen dure beschermende folie of mat tegenop.
  • Blad en plantenresten verteren door inwerking van water, lucht, schimmels, bacteriën en insecten. Daardoor verandert het blad in een natuurlijke compost, die je tuin bemest en de bodemstructuur verbetert. Gratis compost: wat wil je nog meer.
  • Afgevallen blad is een prima winterschuilplaats voor insecten. Zo komen ze de winter door, om in het voorjaar weer actief te worden. Die insecten zijn niet vies of schadelijk, maar helpen bij het in stand houden van het natuurlijke evenwicht in jouw tuin. Dat is uiteindelijk juist erg goed voor je planten. En voor de vogels, die de insecten in het voorjaar aan hun jonkies voederen. Je helpt insecten en vogels door iets niét te doen (namelijk bladeren opruimen): hoe makkelijk kan het zijn? Gratis is het in ieder geval.
  • Ook gedurende de winter zijn de overwinterende insecten en larven onder de bladeren een prima voeding voor de vogels. Vetbollen en pindasnoeren zijn zinvol, maar de bij elkaar gescharrelde insecten zijn nog beter. Bovendien kosten ze niets.

Laat bladeren en afgestorven plantenresten dus maar liggen. Als ze in de weg liggen, het gras verstikken, of als je het vervelend vindt dat ze aan je schoenen blijven plakken en je ze het huis inloopt, veeg dan de paden en tegels schoon. Maar strooi de opgeveegde bladeren vervolgens wel uit op een plaats waar ze je niet storen. Wat er in het voorjaar nog ligt, kun je dan eventueel alsnog wegharken en in je compostbak doen.

dora-merel

LEES MEER:   Plan ondertussen vast je kruidentuintje voor volgend jaar:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/voorraadkast-groeiende-en-lekkere-verse-kruiden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. anja schreef:

    Grappig dat je daar nu over schrijft, ik heb juist deze week nog weer alle gevallen blad van het gras afgeharkt, dat lig nu in de rest van de tuin rondom de planten, om ze een winterdekentje te geven. Fijn de planten, de vogels en insecten. Ik doe dat elk jaar en in het voorjaar is het meestal helemaal verteerd.

  2. Zuinigeman.nl schreef:

    Ik laat het blad liggen.