LANDELIJKE COMPOSTDAG 19 MAART

Vandaag over een week, op zaterdag 19 maart, wordt voor het tiende achtereenvolgende jaar de Landelijke Compostdag gehouden. Op veel plaatsen in het land kunnen particulieren die dag een gratis voorraadje compost ophalen bij gemeentewerven, milieustraten en composteerbedrijven. Die kosteloze attentie is bedoeld als een bedankje van de gemeenten aan de burgers, die in het voorgaande jaar zo voorbeeldig hun groenafval hebben verzameld en voor hergebruik hebben aangeboden.

Foto: Circulus-Berkel

Foto: Circulus-Berkel

 

De Landelijke Compostdag wordt elk jaar georganiseerd door de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen, in samenwerking met veel composteerbedrijven en gemeenten. De gratis compost is niet alleen een bedankje voor het recyclen van het GFT-afval, maar ook een aanmoediging om daar vooral mee door te gaan.

Belangrijke voordelen

Het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval heeft twee belangrijke voordelen. Uiteraard is het goed voor het milieu. Het organische afval wordt immers niet verbrand in een verbrandingsoven, maar hergebruikt om er compost van te maken. Met compost kun je op een natuurlijke manier de bodemstructuur van je (moes)tuin verbeteren, die daardoor meer opbrengt.

Bovendien bespaart composteren de gemeenten veel geld. Als GFT meegaat met het restafval, dan moet de gemeente betalen voor de afvoer en verbranding. Als het gescheiden in de groene bak wordt aangeboden, is GFT-afval een nuttige grondstof die de afvalverwerker geld oplevert. Daarom hoeft er niet voor het afvoeren te worden betaald, of krijgt de gemeente zelfs geld toe. Dat scheelt uiteindelijk in de reinigingskosten die de burger moet betalen.

Schrijf die Landelijke Compostdag dus in je agenda: volgende week zaterdag 19 maart. Meer informatie, ook over de plekken waar je gratis compost kunt ophalen, staat op de website van de organisatie: http://compostdag.nl/ Je kunt ook de aankondigingen op de papieren en digitale gemeentepagina’s in de gaten houden. In sommige gemeenten mag je zelf scheppen. In andere gemeenten krijgen de mensen die zich bij de gemeentewerf of de milieustraat melden een zak met compost mee. Vaak loont het de moeite om er vroeg in de ochtend bij te zijn, want in veel gevallen geldt: op = op.

 

LEES MEER:   Je kunt ook je eigen compost maken, in een compostbak achterin je tuin:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/schaf-een-compostbak-aan/

 

Dit vind je misschien ook leuk...