MAAK VAN JOUW VOORJAARSWANDELING EEN AVONTUUR

NEEF M

Het is vandaag redelijk mooi weer. Een beetje koud, maar wel af en toe zon. Nog even, en dan is ook de kou uit de lucht, en schijnt de zon wat vaker. Ideaal weer voor een voorjaarswandeling. Op zo’n wandeling door bos, polder of park kun je veel nieuw leven ontdekken, van uitlopende bomen tot nestelende vogeltjes. Als je een beetje rust neemt en aandacht geeft aan wat je ziet, zijn die belevenissen in de natuur best een avontuur.

Dora natuurwandeling 1

Mensen met weinig geld gaan niet zo snel op vakantie. De vrije tijd wordt daarom vaak noodgedwongen doorgebracht op de bank, met een computerspelletje of een programma op de televisie. Ga er eens uit! Ga een wandeling maken, zeker met de kinderen (of kleinkinderen) als je die hebt. Dan komen de bleekneusjes er een keer uit, en zien ze eens wat anders dan dat eeuwige beeldschermpje waar ze slechte ogen van krijgen.

Veel meer 

Bereid je wel een beetje voor, als je een wandeling door de natuur gaat maken. Zo’n tocht kan veel meer zijn dan alleen maar een luchtje scheppen. Maak er een echte ontdekkingstocht van. Neem bijvoorbeeld een camera mee, en leg de ontluikende lente vast in beelden. Neem ook een simpel vogelgidsje mee. Maak notities, tel desnoods met de kinderen het aantal nestkastjes dat je ziet, en of ze al bezet zijn door vogelpaartjes. Als er lammetjes zijn: maak foto’s en tel ze.

Geef jezelf en je kinderen opdrachten. Laat ze een kort verhaaltje maken van wat ze gezien hebben, met de foto’s die ze gemaakt hebben. Bundel die verhaaltjes tot een heus boekje. Op de computer kun je met eenvoudige middelen boekjes in elkaar knutselen, die er best goed uitzien. Daar hoef je niet eens zo’n professioneel bedrijf voor in te schakelen, dat online van jouw foto’s een fotoboek maakt. Maar ook dat kan, als je dat leuk vindt. Zet de data erbij, en de plek waar je gewandeld hebt, eventueel met een kaartje.

Dora natuurwandeling 2

Op die manier wordt een simpele lentewandeling met simpele middelen een echte lentesafari, een ontdekkingstocht in de natuur. Leuk, als de kinderen een spreekbeurt op school hebben. Leuk, als je zo’n lentetocht elk jaar maakt, in hetzelfde gebied, zodat je de veranderingen met de jaren kunt volgen. Leuk, om je roestig geworden kennis van planten en dieren weer eens op te frissen. Een goede manier om jezelf en de kinderen iets van de natuur op te laten steken.

Arbeiderskinderen

Vooral vóór de oorlog waren veel arbeiderskinderen lid van de AJC, de Arbeiders Jeugd Centrale, een onderdeel van de sociaaldemocratische SDAP. Vroeger zaten arme mensen ook binnen te verpieteren, vaak in krotten. Door er in de natuur op uit te trekken, kregen de arbeiderskinderen een heel nieuwe kijk op de wereld. Gezond in de buitenlucht leerden ze nadenken over nieuwe werelden, letterlijk buiten de begane paden. Wie eraan went om zelf te kijken en om vragen te stellen, ontwikkelt zich tot een zelfstandig mens. Een zelfstandig mens staat sterker. Wat een wandeling in de natuur niet allemaal kan veroorzaken!

LEES MEER:   Een vergeten ontdekkingstocht voor de zondagmiddag: etalages bekijken.

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/niemand-gaat-meer-etalges-kijken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...