EETBARE TUIN & EETBARE GROENE OMGEVING

TANTE DORA EN DE NEVEN zijn een grote voorstander om eetbare planten in je directe omgeving te zaaien en te planten. En dan vooral daarbij planten te gebruiken die al van nature hier thuis horen.

Groen en eetbaar balkon

Groen en eetbaar balkon

Dit heeft een aantal voordelen.

LEKKER VOEDSEL VOOR NIET ALLEEN MENSEN

vlinders bij huis

Natuurlijk kan men zelf zo gezond gegroeid voedsel direct eigenhandig geoogst vers in je keuken en op je bord krijgen. Ook heb je dan altijd bladeren en bloemen ( en zelfs wortels en vruchten) waarvan men heerlijke smaakvolle en gratis kruidenthee kan trekken.kruidenthee

Maar ook als je het niet zelf op eet of gebruikt, zijn er altijd vogels, kleine dieren en insecten die er ook van kunnen leven.

GEZOND

Omdat de meeste eetbare planten, kruiden en bomen bijna geen giftige delen bevatten is de directe omgeving rond je huis zo veel gezonder voor kinderen.kruidentuintje

NUTTIG VOOR EEN GEZONDE LEEFOMGEVING

Vlinder op Look zonder Look

Vlinder op Look zonder Look

Daarnaast zijn veel kruiden en groente soorten waardplanten (zeg  maar een geschikte woonplek) voor vlinders en andere insecten en kunnen ook de nu bedreigde bijen er lustig van eten.

KLEURRIJK

eetbare tuin kleur

Ook deze planten bloeien in het algemeen erg uitbundig, dus je oog krijgt ook waar voor z’n geld en moeite.

HEERLIJK RUIKEND

eetbare tuin geur

Trouwens meestal geuren deze planten ook nog, dus ook je neus en de neus zen van de jouwe worden er aangenaam door geprikkeld.

LEERZAAM

tomaat in pot 2

Een eetbare omgeving is niet alleen leerzaam voor (klein-)kinderen, maar ook voor onszelf. Want je krijgt veel meer gevoel voor het ritme van het jaar en de seizoenen en voor alles wat kan groeien. Ook  vergaart men zo spelenderwijs kennis ,om gezonder en natuurlijker (en misschien ook wel goedkoper) te kunnen  leven.

 

WAT KAN JE ZELF DOEN:

  1. Dus ons advies – kijk of er bakken zijn op je balkon of plekken in je tuin(tje) waar je eetbare planten kunt zetten. En zoek uit wat je daar kunt planten.
  2. En als er iets in je tuin vervangen moet worden zoek er dan een eerbare oplossing voor.
  3. Denk er ook aan, dat men ook binnen in huis groentes en kruiden als kamerplanten kan hebben.

bloemenzaad

  1. Zaai overal waar dat kan gemengde wilde bloemen voor bijen en vlinders ( en voor ons oog – want daar wordt je toch vrolijk van).

Maar denk altijd eerst aan kruiden en kleine besdragende planten.

bosaardbeien in pot Daar is al eindeloos veel keuze in.

Op Dora Besparen zullen we de komende tijd een aantal suggesties voor een eetbare leefomgeving nader spreken.

WERK MEE AAN EEN EIGEN LEEF- EN EETBARE WOONOMGEVING

kruiden in je tuin

Dit vind je misschien ook leuk...