KOFFIEDIK: HULP IN HUIS EN TUIN

TANTE DORA

Maak jij koffie in een filter? Gooi dan niet meteen de prut weg! Koffiedik is best een handig spulletje, zowel in huis als in de tuin. Let op:

Dora koffiedik

  • Koffiedik is een ideale scrubcream. De korreltjes schuren vuil en huidresten zacht en goed weg, ze zijn biologisch afbreekbaar, en omdat koffie een beetje vettig is, voedt koffiedik zelfs de huid. Je kunt er je lijf mee scrubben, al ruik je daarna wel als een Ethiopische koffieprinses. Maar het is vooral handig als je net je fiets of automobiel hebt schoongemaakt, en de olievlekken niet meer van je handen krijgt. Er zijn speciale schuurmiddelen voor vieze handen op de markt, maar waarom zou je er geld voor uitgeven, als koffieprut gratis en biologisch is?
  • De buurvrouw van tante Dora heeft het in haar tuin uitgetest, en zij is er helemaal van overtuigd: koffiedik tussen de planten gestrooid, houdt katten uit de tuin. Katten houden niet van de korreltjes aan hun poten, en gaan liever ergens anders hun behoefte doen. Dat werd in ieder geval beweerd, maar na het serieuze onderzoek van tante Dora’s buurvrouw mag je het wel als bewezen beschouwen. Overigens schijnen ook slakken weg te rennen voor koffieprut, maar daar moet het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) nog nader onderzoek naar uitvoeren. Wie katten en slakken met koffieresten wil verjagen, doet er wel goed aan om de prut regelmatig te vernieuwen, want het spul verteert snel in de bodem tot zachte humus. Daar zijn slakken en katten weer dol op: zachte humus.
  • Zelfs als het afschrikken van katten of slakken niet werkt, is koffiedik een prima mest voor de tuin. Het bevat veel nuttige stoffen die bijdragen aan plantengroei, zoals kalium, fosfor en magnesium. Vooral moestuinen en rozenperken hebben daar plezier van. Omdat koffiedik langzaam verteert tot een soort tuinaarde, komen de stoffen bovendien geleidelijk over langere tijd beschikbaar, en is de prut een prima bodemverbeteraar. De firma Starbucks stelde in Amerika ooit koffieprut gratis ter beschikking aan haar klanten. Die hadden een mooie meststof voor de tuin, en Starbucks hoefde de rommel niet voor veel geld te laten afvoeren.

naaktslak

Koffiedik is geen afval, maar een kostelijke grondstof. Helemaal gratis! Doe er wat mee!

LEES MEER:   Dus als je net jouw fiets hebt schoongemaakt: handen schoonwassen met zeep en een beetje koffiedik:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/laat-je-fiets-niet-roodroesten-2/

 

Dit vind je misschien ook leuk...