VERWEN DE VOGELTJES (EN PROFITEER)

TANTE DORA

In dit jaargetijde kunnen de tuinvogels best wat hulp van de mens gebruiken. Het is nog geen lente, met weer volop eten, maar de besjes en zaadjes van vorig jaar zijn inmiddels wel gevonden en opgegeten. Veel mensen voeren de vogels ’s winters bij met pindasnoeren, vetbollen en vogelzaad. Die extra voeding wordt door de gevederde vrienden graag aangenomen. Al dat voer kost wel geld. Maar het is geld dat goed besteed is.

Dora vogeltjes

Vogels zijn immers gretige insecteneters. Zeker in het broedseizoen vliegen vogelouders af en aan met insecten voor hun jongen. In een gemiddelde woonwijk met tuintjes verdwijnen zo honderden kilo’s insecten in de hongerige snavels van jonge vogels. Al die opgegeten insecten kunnen zich niet tegoed doen aan jouw begonia’s, en aan je kruidentuintje, je courgettes en je radijsjes. Vogels zijn de beste insecticiden die er zijn, helemaal zonder gif bovendien.

Vriend

Houd die vogels dus maar te vriend, en geef ze wat extra’s in dit moeilijke jaargetijde. Heet ze maar welkom. Daarmee bind je ze aan jouw tuin, zeker als je ook hier en daar wat nestkastjes ophangt en bakjes met drinkwater neerzet. De vogels zullen het je danken met het opruimen van rupsen en ander ongedierte. Mussen gaan zelfs bladluizen te lijf. Voor die paar vetbollen per jaar krijg je heel veel hulp in je tuin. Bovendien brengen vogels leven en levendigheid in je achtertuin, moestuin en op je balkon. Let je dan wel even op de kat?

LEES MEER:   Nog zo’n onverwachte hulp in de tuin: koffiedik!

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/koffiedik-hulp-in-huis-en-tuin/

 

Dit vind je misschien ook leuk...