PLAN SAMEN DE OOGST EN DEEL MET ELKAAR in 2020

Wie goed kijkt, ziet dat de knoppen aan de bomen inmiddels een heel klein beetje aan het opengaan zijn. De lente is veel te vroeg, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Want over iets meer dan twee maanden is het weer voorjaar, en daarmee begint het groeiseizoen in jouw moestuintje en in jouw balkonbakken. Daar heb je samen meer aan. Maak voor 2020 een heuse ‘groentepoule’, samen met bevriende moestuinders en balkonboeren uit de buurt.

Het is niet zo moeilijk. Praat met je vrienden, zoek contact met je buren. Maak van tevoren samen een schema, wie wat gaat planten en wanneer. Meestal plant je teveel, en als jouw tuinvriend wat anders teveel in zijn tuin heeft staan, dan kun je na de oogst misschien met elkaar ruilen. Hij krijgt dan jouw snijbiet, terwijl hij zijn courgettes kan inbrengen in de ‘groentepoule’.

Polletjes

Bovendien, als jij weet wat bij iedereen in de kruidentuintjes staat, dan kun je heel gemakkelijk polletjes van allerlei kruiden uitwisselen. Zo’n kruidentuin hoeft niet perse in de volle grond te staan. Grote bloempotten of bakken op je balkon kunnen ook prima als kruidentuin dienen. Verse peterselie nodig? Even het balkon op en hup! Makkelijker kan niet.

Veel succes met het samen plannen maken. En veel voorpret om elkaars verse groenten en kruiden. Of zoals tante Dora zegt: ‘ruilen is het nieuwe hebben’.

LEES MEER: Ruilen is het nieuwe hebben:

RUILEN IS HET NIEUWE HEBBEN

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jo schreef:

    Wat een grappige term: balkonboeren!