VECHT TEGEN HET SOMBERE WEER: GA WANDELEN!

Het lijkt wel of de zogenaamde ‘donkere dagen voor Kerstmis’ ook nu nog doorgaan in 2023. En het gaat nog wel even zo door, zeggen de weerexperts. Ondanks bijzondere hoge temperaturen, stevige regen, een dag met zon, maar dan wel met ook wolken en echte buien, en om half vier al de schemerlamp aan. Buiten het rauwe geluid van krassende kraaien. Met zulk weer kom je vanzelf wel in een grafstemming. Zeker als je de kerst en midwinterperiode echt in kleine kring hebt doorgebracht.

Doe er wat tegen! Maar doe dan wel het goede! Veel artsen zijn gaarne bereid om je een pilletje tegen de somberte voor te schrijven. Dat is niet nodig. De zwaarte van de donkere dagen plaagt de mens al duizenden jaren, heel normaal. Rond 21 december wordt al sinds mensenheugenis de zonnewende gevierd. Op dat moment is het de kortste dag van het jaar, maar worden daarna de dagen langzaam langer. Voor velen was dat een vreugdevol moment, maar dit jaar voelde het door alle toestanden vaak heel anders aan.

Vooruit

Loop vooruit op de langer wordende dagen: blijf niet binnen zitten maar ga erop uit! Het is in deze tijd heel aantrekkelijk om niets te doen, en met een boek of een spelletje op de bank te zitten. Televisie aan, hapjes, drankjes: je hoeft er eigenlijk niet meer uit. De marmot wordt in je wakker, en langzaam zak je weg in een soort winterslaap. Een winterslaap met sombere dromen. Word wakker en ga een wandeling maken, of fiets een flink eind, desnoods met de hele familie!

Er is misschien niet veel daglicht buiten, maar zelfs een klein beetje daglicht is beter dan helemaal geen licht. Als er een laagstaand winterzonnetje schijnt: laat de zonnestralen ongehinderd op je huid schijnen. Zo maakt je lichaam misschien nog een klein beetje vitamine D aan. Zonder vitamine D ga je je slap en lusteloos voelen. Maak een wandelingetje door een park en ga eens lekker zonnebaden op een bankje: ogen dicht en voel hoe de batterijen weer opladen met al die zonne-energie.

Vogeltjes

Buiten is ook: frisse lucht, naar vogeltjes en andere dieren kijken, en je benen en andere ledematen eens grondig strekken. Zuurstof in je spieren en in je hersenen! Rode wangen en een frisse neus, dat doet een mens goed. Reken maar dat je op die manier de winterdepressie op een afstand houdt. Gratis en voor niets, en zonder bijwerkingen. En zelfs als je het met 1 iemand doet, is het ook nog heel gezellig. Gezelliger dan voor de televisie in slaap vallen.

LEES MEER:   Denk ook aan de vogeltjes:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/goedkoop-de-vogels-de-winter-door-helpen/

Dit vind je misschien ook leuk...