VERWEN DE VOGELS EN BESPAAR

Gisteren beleefden we de koudste novembernacht sinds 1998, zeiden de weermensen. Dat zullen onze gevederde vrienden ook gemerkt hebben. Het wordt tijd om weer eens wat voor de vogeltjes te doen, in deze karige wintertijd. Het is niet alleen leuk, zo’n snoer pinda’s aan je balkon, een pot pindakaas onder een afdakje, of een vetbol voor het raam. Het helpt je ook om vogels aan jouw tuin en balkon te binden. En dat levert je in het voorjaar en in de zomer indirect behoorlijke besparingen op.

dora-wintervogels

Vogels zijn immers gretige insecteneters, zeker als er in het voorjaar jonkies zijn. Per nest jonge vogels gaan er met gemak vele ponden kriebelbeestjes doorheen, in de meeste gevallen schadelijke insecten zoals muggen en rupsen. Als je de vogels een winterlang verwend hebt met extra voeding, dan is de kans groter dat ze jouw tuin of buurtparkje uitkiezen als broedkamer voor hun jongen. Dat scheelt echt in ongedierte. Daardoor hoef je minder te spuiten, en je moestuintje levert een grotere oogst op. Het scheelt ook overlast in je slaapkamer, in de nachtelijke uurtjes. Vogels zijn een natuurlijke ongediertebestrijding en gewasbescherming.

Lokken

Hier een aantal tips, waarmee je vogels naar je tuin kunt lokken:

  • Zorg nu voor aanvullende voeding in de winter, bijvoorbeeld vetbollen. Maak of koop eventueel een voedertafel. Bouwinstructies staan op internet.
  • Maak nu alvast een nestkastje voor in het voorjaar. Bouwbeschrijvingen vind je op internet, en aan materiaal heb je niet meer nodig dan wat restjes hout. Een nestkastje bouwen is een leuke klus voor donkere winteravonden. Hang de kastjes nu al op: sommige vogels schuilen in nestkastjes tegen de kou.
  • Let op dat er ook water in je tuin is, zeker in de zomer, maar ook in de winter. Misschien kun je voor Sint of Kerst een vogelbadje vragen?
  • Let een beetje op de huiskamerpanters in de buurt. Katten en vogeltjes gaan niet goed samen.
  • Hark je tuin niet helemaal leeg. Hoopjes bladeren en ander afgevallen groen zijn schuilplaatsen voor overwinterende insecten, en daarmee potentiële voederplekken voor vogels.

Dora vogeltjes

Lok nu de vogels, en houd straks je groene plekjes vrij van schadelijke insecten. Dat doen de vogels gratis voor je. Omdat ze je zo aardig en attent vinden!

LEES MEER:   Ook je planten kun je helpen met overwinteren:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/planten-laten-overwinteren/

 

Dit vind je misschien ook leuk...