VROEGER WAS EEN MOESTUINTJE EEN BITTERE NOODZAAK

Gisteren besteedden de media aandacht aan de vervuilde tuintjes van de omwonenden van een chemiefabriek in Dordrecht. De grond en de planten in de tuinen zijn dusdanig vergiftigd door de uitwasemingen van de fabriek, dat de burgers wordt afgeraden om hun zelf geteelde tomaten en paprika’s te eten. Honderd jaar geleden zou dat dringende bericht een kleine hongersnood hebben veroorzaakt, want toen at vrijwel iedereen uit zijn eigen tuin. Zonder moestuin ging het niet.

dora-moestuin-19e-eeuw

Laatst was een van de neven in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een vrijwilliger gaf een rondleiding langs de fraai gerestaureerde boerderijen en arbeidershuisjes. Bij één van die arbeidershuisjes bleef de gids staan en wees naar de tuin. Hij beklaagde zich erover dat er in het piepkleine tuintje achter het even piepkleine huisje enige jaren geleden een bloementuin was aangelegd.

Gewone mensen

‘Daar klopte dus helemaal niets van’, mopperde de gids. ‘Honderd jaar geleden hadden gewone mensen geen bloementuintjes. Gewone mensen gebruikten elke centimeter tuin die ze hadden om er groente op te kweken, of aardappelen, of om er een paar konijnen of zelfs een varken vet te mesten. Bloemen kun je niet eten, die plantte je niet aan. Niet historisch verantwoord dus.’

Inmiddels groeiden in het tuintje rabarber en nog wat andere eetbare planten. Foutje hersteld. Het is wel eens goed om je te realiseren dat mensen ooit voor hun naakte overleven afhankelijk waren van hun tuin. In barre tijden, zoals de crisis waarin we eigenlijk nog steeds zitten, keert het weer een beetje terug: de moestuin uit bittere noodzaak. Het is leuk en nuttig om je eigen groente te verbouwen, maar misschien niet op het scherpst van de snede. Hopelijk blijft het onderhouden van een moestuintje toch overwegend een eigen keuze uit liefhebberij, en geen zaak op leven en dood. Al is een chemisch vervuilde tuin geen echte uitnodiging.

moestuin voor minima

LEES MEER:   Ook als het tegenwoordig geen bittere noodzaak meer is, heeft een moestuin heel veel voordelen:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/tien-hoeraatjes-voor-de-moestuin/

 

Dit vind je misschien ook leuk...