WEES SPAARZAAM MET WATER GEVEN

Op het moment dat wij mensen het zomerweertje net lekker vinden, beginnen de planten in onze tuin te snakken naar een mild regenbuitje. Wie een tuin heeft kent het fenomeen: vooral in de zomer moet je goed oppassen dat jouw bloemen en planten niet opeens slap gaan hangen. Als dat te vaak en te lang gebeurt, geven de plantjes uiteindelijk de geest, of worden lelijk en raken beschadigd. Dan moet je de natuur een beetje helpen met water geven. Maar als je dat zonder overleg lukraak doet, dan blijven je tuinplanten misschien in goede conditie, maar je portemonnee niet. Water kost geld, en (teveel) water geven kan op jaarbasis financieel flink uit de klauwen lopen.

Dora  gieter

Hier een aantal tips om te voorkomen dat je opeens met een hele hoge waterrekening zit:

  • Onderzoek heeft aangetoond, dat water geven met een automatische sproeier, die je af en toe verlegt, en waarmee je langdurig een bepaalde plek in je tuin besprenkelt, beter werkt dan de tuinslang met de hand op de planten richten. Door de sprinkler wordt je hele tuin gelijkmatig besproeid, waardoor het effect van de sproeibeurt langer aanhoudt. Je sproeit per keer langduriger en dus meer, maar per saldo hoef je minder vaak te sproeien, waardoor je weer bespaart.
  • In veel gevallen is water geven met een gieter meer dan genoeg. Niet elke plant in je tuin snakt in gelijke mate naar water. De kwetsbare planten moet je af en toe water geven, maar veel struiken en vaste planten hebben zo’n stevig wortelstelsel, dat er niet elke dag water bij hoeft. Door een gieter te gebruiken kun je veel gerichter water geven dan met een tuinslang, en bovendien kun je met een gieter veel gemakkelijker doseren.
  • Let op de buienradar! Het heeft weinig zin om je kostbare kraanwater over je tuin te sproeien, als er binnen een paar uur een hoosbui losbreekt, geheel gratis. Ook op de langere termijn is het goed om het weer in de gaten te houden. Misschien duurt de droge periode maar een paar dagen, en is een beetje bijgieten met de gieter genoeg. Dan hoef je niet uitgebreid te sproeien, in de wetenschap dat het water over een aantal dagen weer gratis uit de hemel valt.
  • Zorg waar dat kan voor schaduw in je tuin, bijvoorbeeld door een pergola, of door bomen of hoge struiken. Een tuin die een deel van de dag in de schaduw ligt, verliest minder vocht. Sommige planten vragen in het bijzonder om de beschutting van schaduwrijke bomen, zoals anemonen. Maar zelfs tomaten hebben af en toe een beetje schaduw nodig, om te bekomen van een al te heftige zonnestraling.

Dora anemonen

Ga verstandig om met water, ook in de tuin. Water is niet perse duur, maar als je onbekommerd sproeit, gaat je waterrekening onherroepelijk omhoog. Dat is niet nodig.

LEES MEER:   Spaarzaam en verstandig investeren in je tuin is vaak een kwestie van tot tien tellen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/doe-ook-zuinig-in-de-tuin/

Dit vind je misschien ook leuk...