ZATERDAG: LANDELIJKE COMPOSTDAG 2019

Zaterdag 30 maart 2019 is het weer zover: dan wordt in de meeste gemeenten van Nederland de Landelijke Compostdag georganiseerd. Op die dag kunnen burgers bij de plaatselijke afvalstations gratis een voorraadje compost meenemen voor hun tuin of balkonbakken. Daarmee willen de gemeenten de burgers bedanken voor het apart bewaren en aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval (gft). En de gft-verwerkende bedrijven zijn ook heel blij, want zonder al dat groene afval van de plaatselijke huishoudens hadden zij geen werk. De Vereniging Afvalbedrijven is de initiatiefnemer van de Compostdag, gesteund door de gemeenten.

Het gescheiden inzamelen van groen afval heeft zeker zin. Per jaar worden er in ons land meer dan 50.000 vrachtwagens vol gft-afval opgehaald. Dat afval composteren kost veel minder geld en ook energie dan het verbranden ervan. Bovendien is het goed voor het milieu, natuurlijk. Het verwerken van groenafval tot compost is bovendien bijna energieneutraal, door het vergisten van het afval, waarbij gas vrijkomt. Op de warmte van dat gas draait het hele proces.

Het is wel zaak om de boel goed in de gaten te houden, want bij de ene gemeente verloopt de Landelijke Compostdag anders dan bij de andere. In plaats A kun je vrij compost scheppen, in plaats B krijg je een slechts één twintig literzakje. Er zijn zelfs gemeenten die de Compostdag over meer dagen uitsmeren. Kijk dus vooral in je huis-aan-huisblad en op de site van jouw gemeente voor meer informatie. Gelukkig is één ding overal het zelfde: de compost is helemaal gratis. Alle kleine beetjes helpen.

LEES MEER: Koffiedik is een ideale meststof, ook zonder het spul eerst te composteren:

BEMESTEN MET KOFFIEDIK, ZONDER COMPOSTHOOP

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Wat een sympathiek initiatief van de gemeente! Ik wist helemaal niet dat dit bestond.