‘ZOMERDINGEN’ ZIJN SOMS DUUR (MAAR DAT HOEFT NIET)

Vandaag wordt het hier en daar warmer dan 20 graden. Qua temperatuur is dat een voorproefje van de zomer, en daarmee worden de zomerkriebels al een klein beetje wakker. Je hebt van die dingen, die doe je eigenlijk alleen in het warme jaargetijde: gezellig barbecueën met familie en vrienden, een glas limonade drinken op een terras, een dagje uit naar een pretpark, of met z’n allen een weekeindje naar een festival. Vaste ‘zomerdingen’ zullen we maar zeggen. Heel leuke dingen, die zomerdingen, maar meestal kosten ze (veel) geld.

We hebben eens wat van die vaste zomeractiviteiten op een rij gezet, en gekeken of er geen alternatieven voor te vinden zijn, of manieren om het goedkoper te doen. Onze lijst:

  • Barbecue   Barbecueën is duur. Een goede barbecue met toebehoor is kostbaar, en het vlees voor de barbecue kan flink in de papieren lopen. Om over de marinades, de sausjes en de drankjes maar niet te spreken. Het is niet voor niets, dat vooral mannen veel status ontlenen aan de barbecue. Met het juiste merk barbecue oogst je ook jaloerse blikken van de andere mannen uit de buurt, die niet zo’n mooie dure hebben. Oplossing? Niet barbecueën! Een barbecue is eigenlijk niets meer dan een gelegenheid om op een lekker primitieve manier te eten en te drinken in de vrije natuur. Die vrije natuur kan net zo goed je balkonnetje zijn, overigens. Met zelfgemaakte salades, knakworstjes en een pan zelfgemaakte soep kom je ook een heel eind. En het is veel goedkoper. Het gaat om de sfeer, en om het gezellig samenzijn. Dat kan ook zonder rokende kooltjes.

  • Een dagje naar het pretpark   Pretparken kosten veel geld, niet alleen aan entree, maar ook aan de vele bijkomende kosten, zoals een frietje, een ijsje, en een souvenir. Oplossing? Organiseer zelf een dagje uit! In de zomer geeft Zuinig met tante Dora regelmatig tips over leuke, gratis evenementen en andere activiteiten, ergens in het land. Als je je eigen broodjes en thermosfles koffie meeneemt, blijft het erg low budget. Ga eens zelf op zoek naar leuke, gratis dagjes uit in jouw buurt.
  • Een glaasje drinken op een terras   Een glaasje limonade of een glas gekoelde witte wijn op een druk en gezellig terras: voor veel mensen hoort het bij het ultieme zomergevoel. Voor de mensen die het kunnen betalen, ten minste. Voor mensen met een smalle beurs is zoiets wat lastiger. Oplossing? In veel culturen nemen de mensen zelf hun eten mee, en maken het zich gezellig in een park of aan de waterkant. Zo’n bijeenkomst kan soms de halve dag duren, en is heel gezellig. Als je de rommel achter je opruimt en geen herrie maakt, dan ben je niemand tot last.
  • Festivals   Sommige festivals kosten een half maandsalaris. Oplossing? Er zijn ook gratis festivals, hoor! Er zijn nu al allerlei culturele activiteiten in de buitenlucht, in de zomermaanden ook heuse festivals, waar geen toegang wordt geheven. Gratis festivals en concerten vind je in je huis-aan-huisblad, en op de lokale evenementenkalender.

Bedenk je eigen zomerding, leuk, gezellig en vooral: gratis of heel goedkoop! Up to you!

LEES MEER:   Er is een overvloed aan cultuur voor weinig of geen geld:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/veel-cultuur-voor-bijna-geen-geld/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Het is voor mij een sport om leuke gratis festivals te zoeken, er zijn er genoeg. Vaak mag je helaas geen eten en drinken meer mee nemen, maar omdat je geen entree meer hoeft te betalen kunnen die paar drankjes er wel af. De inkomsten van het festival moeten tenslotte ook ergens van komen. Je hebt ook zelf in de hand hoeveel drankjes je koopt. Spaar door het jaar heen voor een klein ‘leuke dingen’ potje wat je hiervoor mag gebruiken.

    In een park een picknick of met een flesje wijn/limonade aan de rivier is met mooi weer en in goed gezelschap ook heerlijk. Ben je alleen, neem een boekje of wat muziek mee of vermaak je gewoon met naar andere mensen of de omgeving kijken. Echt een aanrader. Er is zoveel mogelijk wat niet veel hoeft te kosten.