AL DIE DOEKEN EN DOEKJES KUN JE SIMPEL HERGEBRUIKEN

Keukenhanddoeken, theedoeken, badhanddoeken, aanrechtdoekjes en washandjes. We letten er meestal niet zo op, want ach: het zijn maar doekjes. Maar op een dag zijn ze versleten, en wat moet je er dan mee? In de recyclebak doen is een optie, maar je kunt ze ook eigenhandig in je eigen huishouden hergebruiken. Hier een aantal suggesties:

Keukenhanddoeken   Keukenhanddoeken zijn ideale dweilen. Ze hebben het juiste formaat, ze zijn sterk, ze nemen veel vocht op en door hun rulle buitenkant ‘schuren’ ze het oppervlak schoon.

Theedoeken   Theedoeken kun je als dweil gebruiken, maar ze zijn niet echt ideaal. Ze zijn wel prima te gebruiken als je af en toe een beschermend glanslaagje op je linoleum of vloerbedekking wilt aanbrengen, mede omdat ze niet of nauwelijks pluizen. Ook voor het oppoetsen van koper en andere metalen zijn ze precies goed.

Aanrechtdoekjes   Aanrechtdoekjes zijn ideaal als schoonmaakdoekjes voor sanitair en andere kleine klussen. Microvezeldoekjes hebben microvezels, hergebruikte aanrechtdoekjes hebben badstof lusjes. Net zo goed, en gratis.

Badhanddoeken   Als dweilen zijn ze niet zo geschikt, tenzij je ze doormidden knipt of scheurt. Maar badhanddoeken kun je wel gebruiken om er washandjes van te maken. Gebruik de zelfkant als rand van de opening, en zet de rest vast met een snelle actie op de naaimachine. Tijdens regenachtige perioden zijn grote handdoeken ideaal als afloopdoek op de deurmat, zodat je geen nattigheid en modder je huis inloopt.

Washandjes   Om te beginnen: je kunt de levensduur van je washandjes verdubbelen door een versleten washand simpelweg binnenstebuiten te draaien. Daar zitten nog wel badstoflusjes. Als je regelmatig je fietsketting schoonmaakt, dan houd je schone handen als je daarvoor een washand gebruikt. Er bestaan microvezel washandjes voor schoonmaaklussen in huis. Daar kun je ook een afgedankt washandje voor gebruiken. Dat is gratis.

Voor alle hierboven genoemde huishoudelijke klusjes zijn producten te koop, vaak voor veel geld. Waarom zou je professionele dweilen, microvezeldoekjes of poetslappen apart kopen, als je ze gratis uit de lappenmand kunt halen? Improviseren leidt tot geld besparen.

LEES MEER: Inspuiten met siliconenspray, en dan afnemen met een lapje van een oude handdoek. Schoon!

DRIE HOERAATJES VOOR SILICONENSPRAY

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Bieke schreef:

  Ik gebruik mijn oude washandjes om bananen/appels/enz. in te doen als we gaan fietsen. Dan worden ze niet beurs en nadien een washandje om handen mee schoon te vegen. Verder doe ik om de dopper met water een washandje, bij lekken blijft mijn tas droog en altijd schone handen mogelijk.
  Ik heb ook washandjes in de keuken die ik gebruik als pannenlap.
  Oude vaatdoekjes gaan gewassen naar de schuur. Heeft mijn man een fietsklusje gebruikt hij er een voor het vet enz. en daarna gaat hij de container in.

 2. Ikkelien schreef:

  Versleten doeken verhuizen hier naar een bak in de schuur.
  Oude handdoeken worden gebruikt voor de huisdieren, de rest voor van-alles-en-nog-wat. Als ze echt “op” zijn, gaan ze in de kliko.