ALTERNATIEVEN VOOR DURE VERF EN ONBETAALBAAR BEHANG

Wie lang op een minimum moet overleven, ziet na enige jaren vanzelf het behang en het schilderwerk achteruit gaan. Ook behang en verf zijn niet voor eeuwig. Nu kun je de bladderende aanblik negeren. Als je weinig geld hebt, vecht je niet alleen tegen de armoede, maar ook tegen de armoedige aanblik van je kleren, je spullen en je huis. Armoede is tot daar aan toe, maar niet iedereen hoeft het te zien.

De boel even lekker opknappen is niet altijd een optie. Verf en behang zijn duur, ook bij de bouwmarkt. Voor een middenmaat pot verf betaal je vaak al twintig euro. Daarom geeft tante Dora vandaag een aantal tips om vermoeid schilderwerk en rafelig behang te pimpen, uiteraard voor weinig geld. Soms is het niet nodig om alles compleet te behangen en te schilderen. En soms kost een pot verf minder dan je gedacht had. Hier een aantal suggesties:

 • In sommige winkels is verf heel goedkoop, bijvoorbeeld bij Action. Het zijn niet de hipste modekleuren, maar verf is verf, en als het nodig is, kun je ook met goedkope verf een goed resultaat behalen. Action heeft tevens goedkope kwastten en verfrollers in de aanbieding. Ook andere goedkope warenhuizen verkopen met enige regelmaat verf, en op sommige weekmarkten wordt eveneens verf verkocht.
 • Soms is het niet nodig om het hele kozijn over te schilderen. Soms is het aanstippen van kale plekjes al een hele verbetering. Als je de pot met de oorspronkelijke verf op z’n kop hebt bewaard, is de verf meestal nog strijkbaar, zelfs na jaren. Roer goed om, en breng de verf met een fijne penseel aan op de slijtplekken. Je moet wel heel goed kijken, wil je het naderhand zien.
 • Beschadigd behang kun je herstellen met een likje acrylverf in de juiste kleur. Die verf is te koop bij veel goedkope warenhuizen. Pastelkrijt, kleurpotloden en zelfs viltstiften willen ook nog wel eens helpen. Stip de kale of beschadigde plek aan, en je ziet er geen barst meer van. Een tube witte acrylverf is erg handig om vlekjes op het granol of rauhfaser in de keuken of badkamer te maskeren. Dan hoef je de hele keet niet meteen te witten, als ergens een spatje zit.

 • Overigens verkopen winkels als Action ook behang. Misschien kun je dit behang combineren met een pot goedkope muurverf, wit of in een bijpassende kleur?
 • Soms is het afnemen van behang met een vochtig doekje al genoeg om de helderheid van de kleur op te halen. Pas op met vocht, want anders krult het behang van de muur. Een heel klein beetje vochtigheid.

Pot

Laten we eerlijk wezen: een pot verf van een goede kwaliteit is duur, maar geeft vaak een veel beter resultaat dan een pot goedkope verf. Heel fijn, maar als je weinig geld hebt, gelden er andere regels. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt.

Overigens: heb je er weleens aan gedacht om een pot dure verf als cadeau voor je verjaardag te vragen? Het klinkt misschien in eerste instantie raar: een pot verf als cadeau. Maar als jij dringend een kaal kozijn wilt overschilderen, dan is zo’n pot verf in feite een hartenwens, en dus helemaal geen raar geschenk. Gewoon vragen. Misschien wil de goede gever je ook nog wel helpen om de klus te klaren? Veel bouwmarkten hebben bovendien cadeaubonnen, die je ook aan verf en behang kunt uitgeven. Zet zo’n bon op je verlanglijstje.

LEES MEER: En een vies schilderij wordt stralend schoon met azijn:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-vies-schilderij-wordt-stralend-schoon-met-azijn/

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Budgetmana schreef:

  Ik vond laatst heel leuk behang bij de kringloop.
  3 rollen voor € 3,00 precies genoeg voor de muur op mijn dochter haar slaapkamer.

  • johmar schreef:

   Daar kijk ik ook regelmatig, laatst voor 3 euro 2 rollen nog in de verpakking toen ik ging kijken wat zo´n rol nieuw kost bleek het om rollen van zon 26 euro per stuk te gaan. De rollen verschillen heel iets van kleur maar aangezien ze in mijn halletje op2 verschillende muren gaan vind ik dat geen probleem. Het is een hele verbetering van het bouwbehang wat er nu op zit.

 2. Louise schreef:

  Ik heb eens lelijk oud verschoten en hier en daar beschadigd behang in de woonkamer gewoon over gesausd met goedkope witte muurverf. Fantastisch resultaat. Ook alle kleurverschillen vanwege fotolijstjes ed waren als sneeuw voor de zon verdwenen en de woonkamer kon opnieuw (minimalistisch) ingericht worden.