BEHANDEL JOUW PARAPLU MET LIEFDE

Helaas, de herfstige hittegolf is afgelopen, het woestijnzand en de rook uit Portugal zijn voorbij gestoven. De komende dagen gaan we weer terug naar meer Hollandse weersomstandigheden.  Daar hoort vast ook weer (veel) regen bij. Tijd om eens extra aandacht te besteden aan je grote vriend: je paraplu. Want al kun je tegenwoordig voor een knuistje vol euro’s al een redelijke plu kopen, je hebt er toch echt langer plezier van als je er goed voor zorgt.

Dora wijsheden druilerig paraplu

Parapluutje knuffelen in zes handige tips:

  • Als de paraplu buiten nat geregend is, span hem dan thuis binnen op, bijvoorbeeld in de gang, en laat het doek grondig drogen. Daardoor voorkom je niet alleen muffe luchtjes, maar het behoedt het mechaniek ook voor rotten en roesten.
  • Gooi nooit zomaar een paraplu weg, als een hoekje van de bespanning los is. Vaak gaat het om een los naadje of gebroken draadje. Met naald en draad kun je driekwart van de beschadigen aan je plu gemakkelijk zelf repareren. Soms doet een op maat gebogen paperclip wonderen, als de baleinen verbogen of losgeraakt zijn. Altijd eerst kijken of je het kunt repareren.
  • Overweeg om geen paraplu mee te nemen als het hard waait. Wind is de grootste vijand van de paraplu, tenzij je een speciale stormparaplu hebt. Een gewone paraplu kan door een plotselinge windvlaag helemaal kapot getrokken worden. In plaats van een paraplu meenemen, kun je beter zo’n goedkope, eenmalige regenponcho in je tas stoppen. Dat fladdert luidruchtig in de wind, maar scheurt niet stuk.
  • Als je vanuit een regenbui in een restaurant of café binnenkomt, zet de paraplu dan bij voorkeur in een paraplubak. Klap de paraplu in, maar maak het koordje niet vast. Zo kan de paraplu uitlekken en enigszins drogen, voordat je weer weggaat.
  • Als je, na een hevige stormbui, schijnbaar geruïneerde paraplu’s uit afvalbakken ziet steken, check dan toch even of de schade echt niet te repareren is. Vaak is alleen het doek losgescheurd, en heeft de eigenaar er geen zin in om dit kleine mankement te repareren. Jij wel, toch? Met een klein beetje moeite heb je zo een bruikbare, gratis paraplu. Misschien wel een hele mooie!
  • Als je niet op stijl en uiterlijkheden let, kan ducktape soms een (tijdelijke) oplossing zijn voor scheuren en gaten. De zilvergrijze reparatietape plakt onder alle omstandigheden, zelfs in de stromende regen. Ook een kapot handvat kan erg opknappen van een eindje tape.

Dora paraplu 1

Nog een laatste tip: als het onweert, ga dan niet met een uitgeklapte paraplu door een wijds landschap lopen. Zo’n opgestoken plu is een ideale bliksemgeleider.

LEES MEER: Met een goede naaigarnituur kun je heel veel paraplu’s repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

Dit vind je misschien ook leuk...