BEWAREN DOE JE IN (GRATIS) POT EN BLIK

Vandaag loopt Neef Groen samen met jou door de ideale voorraadkast. Wie een voorraadje achter de hand houdt, heeft in magere tijden altijd iets te eten. Maar al dat eten moet ergens IN bewaard worden. Geen onbelangrijk detail, want etenswaar die niet goed wordt opgeborgen, valt mettertijd ten prooi aan bederf, uitdroging en ongedierte. Bewaren doe je in pot en blik, en soms in een doos. Hier wat tips om aan goede potten en blikken te komen:

dora-potjes

  • Op rommelmarkten en in ruil- en weggeefwinkels kom je nogal eens (koek)blikken tegen, niet alleen (dure) antieke, maar ook recente exemplaren, die je soms al voor een paar dubbeltjes op de kop kan tikken. Een vriendin van tante Dora stond ooit eens op een rommelmarkt met een eigen voorraadje blikken in de verkoop. Ze werden allemaal in één keer verkocht aan een meneer die thuis last had van muizen, en werkelijk alles goed en knaagvrij moest opbergen. Hoge blikken waarin flessen met luxe cognac hebben gezeten, zijn ideaal voor het bewaren van spaghetti. Als je geluk hebt, vind je nog ergens echte vintage blikken uit de seventies. Met oude ambachten?
  • Versmaad de aloude jampot niet! Zo’n lege pot is verpakkingsmateriaal en kost niets. Hij is van glas, dus je kunt zien wat er in zit, en er zit een stevige metalen of plastic schroefdeksel op, die goed luchtdicht afsluit. Ideaal voor het bewaren van rozijnen, laurierbladen en muskaatnoten. Om maar eens wat te noemen. Let goed op weckpotten. Die zijn vaak wat groter, en sluiten nog beter af. Veel luxe levensmiddelen zoals bijzondere confituren worden in weckpotten verkocht, en belanden vaak voor weinig geld op rommelmarkten. Ideale potten voor havervlokken, pasta en koekjes.
  • Let ook eens op kartonnen dozen. Aldi presenteert zijn groenten en fruit zelfs in dozen die op de oude kistjes van groenteveilingen lijken, compleet met houtprint. Ideaal om je oogst bewaarappelen in op te bergen, of de piepers. Voor nop mee te nemen, die dozen.

Dora wijsheden Drostemeisje klein

Let dus op al die gratis of bijna gratis opbergpotten, -bakken en -blikken. ‘Wat in een goed vat zit, verzuurt niet’, zei tante Dora altijd. Wat in een goed afgesloten blik of pot zit, kun je, met enig geluk, over een half jaar nog steeds eten. Of over een jaar.

LEES MEER:   Kartonnen dozen zijn superhandig en normaal gesproken gratis:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/doe-alles-in-een-gratis-kartonnen-doos/

Dit vind je misschien ook leuk...