BORSTELS VOOR ELKE KLUS

Onze lezer Janneke schreef ons een mail over de uitgebreide verzameling borstels, waarmee haar moeder het huis schoon hield: ‘Mijn moeder had vroeger een flink arsenaal aan borstels en schuiers, voor verschillende klussen en van verschillende materialen. Alleen al twee ragebollen, met stevige haren voor buiten en met zachte haren voor de glazen en het geverfde binnenwerk. Borstels voor vloeren en borstels voor stoffen bekleding. Kledingborstels. Een schuiertje om de kruimels van het tafelkleed te halen. Uiteraard ook handborstels en verschillende bezems voor vegen en schrobben.’

dora-borstels

Is het thema ‘borstels’ iets voor Zuinig met tante Dora?, vroeg Janneke. Geen slechte vraag, want borstels horen bij een verantwoord onderhoud van allerlei spullen. En spullen die goed onderhouden worden, gaan langer mee. Daardoor bespaar je geld, want dan hoef je geen nieuw artikel aan te schaffen.

We hebben de vraag voorgelegd aan het Tante Dora Reinigings Team (TDRT). Dat kwam met een aantal suggesties:

  • Harde borstels zijn uiteraard voor het stevige werk. Vroeger werden handborstels gebruikt om vloeren te schrobben, op de knieën. Harde borstels kun je nog steeds kopen, met borstelharen van varkenshaar en andere natuurlijke materialen, of van nylon. Sommige harde borstels hebben een S-vorm, zodat je de borstel beter kan vasthouden én omdat je door die S-vorm gemakkelijker in de hoekjes kunt komen. De verkalkte tegels in de douche krijg je goed schoon met een goed schoonmaakmiddel en een harde borstel. Een harde borstel is ook erg handig om de bekleding van meubels eens een flinke beurt te geven, vooral in de randjes waarin stof zich hardnekkig ophoopt. Door de harde borstelharen kun je de stofnesten er als het ware ‘uitwippen’.
  • Zachte borstels zijn er voor het fijne werk. Denk bijvoorbeeld aan kledingborstels, waarmee je haren, stofjes en huidschilfers van je kleding veegt. Zachte borstelharen beschadigen de fijne stof niet. Schoensmeer wordt na het opbrengen uitgeborsteld met een zachte borstel, waardoor het leer weer gaat glanzen. De borstels van de veger van een stoffer en blik zijn ook relatief zacht, omdat zachte haren makkelijker buigen en tegen elkaar gaan liggen, zodat er geen kruimeltjes ontsnappen.
  • Er zijn veel speciale borstels. Tegenwoordig heb je statische borstels waarmee het stof als het ware magnetisch aangetrokken wordt. Er zijn lange, dunne borstels waarmee je de lange, smalle tussenruimten van een verwarmingsradiator kunt schoonborstelen. Er zijn borstels om flessen van binnen schoon te maken, en borstels waarmee je in één haal een aantal lamellen van je luxaflex kunt afnemen.
  • Je kunt borstels ook gebruiken voor schoonmaakklusjes, waarvoor ze in eerste instantie niet bedoeld waren. Afwasborstels en zelfs tandenborstels zijn ideaal voor het schoonmaken van de hoekjes van het sanitair en van tegels. De stoffer (zonder het blik) is ideaal om op diervriendelijke manier spinnen en andere insecten uit de hoekjes van de sponningen te vegen, voordat je de ramen gaat lappen.

Dora tandenborstel hergebruik klein

Als je meer inspiratie wilt, kun je op YouTube terecht. Typ zoektermen als ‘borstels’ en ‘borstelen’ in, en je krijgt heel veel voorbeelden van handige borstels in gebruik. Borstels voor paarden en honden, borstels voor dameshaar, borstels voor make-up, speciale borstels voor suède schoenen, en borstels waarvoor je alleen op een knopje hoeft te drukken, en die het werk vervolgens vóór je doen. Borstels zijn handig, en spaarzaam. Met dank aan Janneke.

Dora straatvegen

LEES MEER: Niet weggooien dus, die versleten tandenborstel:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/versleten-tandenborstels-niet-weggooien-maar-hergebruiken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...