CREATIVITEIT IS GELD WAARD

Natuurlijk is wiskunde belangrijk, en boekhouden en aardrijkskunde. Maar ook de creatieve vakken op school kunnen je later in je leven voordeel opleveren. Heel letterlijk, want creativiteit helpt je om geld te besparen. En soms zelfs om geld te verdienen. Wie goed met potlood, verf en kwast overweg kan, heeft goud in z’n vingers. Dat zit zo:

  • Wie kan tekenen, kan zijn eigen verjaardagskaarten, kerstkaarten en andere wenskaarten maken. Dat zijn geen kaarten die iedereen verstuurt, maar originele en unieke kaarten, met een heel eigen persoonlijkheid. Zelfs op vakantie kan de geoefende tekenaar zijn eigen ‘groeten uit’-kaart maken, bijvoorbeeld met een snelle schets van het mooie landschap, of van leuke rustieke straatjes. Gewoon een op maat gesneden stuk dik papier, een potlood of pen, en een klein beetje talent zijn genoeg. Kost bijna niks.
  • Nadat je iemand een mooie, zelfgemaakte verjaardagskaart hebt gestuurd, kun je ook prima aankomen met een zelfgetekend of -geschilderd geschenk. Bijvoorbeeld een portret van de jarige, netjes ingelijst in een voordelig lijstje van de Action. Persoonlijker kan je cadeau niet zijn. Persoonlijk en niet duur.
  • Je kunt alles mooier maken met een tekening of een schildering aan de buitenkant. Zo kun je een simpele kartonnen doos uit de supermarkt met wat verf omtoveren tot een prachtige opslag- of archiefdoos. Of wat dacht je van jouw eigen naambordje naast de deurbel, voorzien van een portret van je favoriete huisdier, of van jouw sterrenbeeld. Zo’n bord kun je van afval en een beetje verf maken.
  • Je moet eens weten hoeveel mensen graag een geslaagde tekening of een mooi schilderij van een amateur willen kopen. Niet alleen familieleden, maar ook wildvreemden. Soms kun je jouw werk zelfs (gratis) tentoonstellen. Denk aan het buurthuis om de hoek, of in de bibliotheek. Je wordt vast niet rijk van de verkoop van jouw werk, maar als je de prijzen bescheiden houdt, kun je best verkopen. Dat levert je dus geld op.

Neem je creativiteit serieus. Vrijwel iedereen kan het leren, heus waar. Probeer het zelf thuis eens, of schrijf je in voor een goedkope cursus. Het liefst in datzelfde buurtcentrum, waar jij over niet al te lange tijd gaat exposeren. Verf en portloden, en zelfs doekjes om op te schilderen zijn voor weinig geld te koop in vrijwel alle goedkope warenhuizen. Rembrandt is ook ooit onderop begonnen.

LEES MEER:   Schaf liever echte kunst aan, dan een massaplaatje uit het woonwarenhuis:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/echte-kunst-voor-de-prijs-van-een-massaplaatje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. johmar schreef:

    Ben niet creatief genoeg om er geld mee te verdienen, maar wel creatief genoeg om mijn eigen huis te pimpen met zelfgemaakte dingen. Die dan ook nog eens een fractie kosten van wat je er in de winkel voor betaald. Maakte bijvoorbeeld een kruidenkastje in mijn voorraad kast van op mijn werk weggegooide wijnkistjes. Hing een paar bij de kringloop gekochte kistjes aan de wand van mijn slaapkamer en vulde die met wat mooie decoraties. In mijn tuin heb ik een oud plastic krat staan die weggegooid werd op mijn werk, spoot hem donkergroen, maakte er van een stuk oud plastic een voering in en daar komen in de zomer mijn pootaardappels in. Mijn schutting hangt vol met oude afgedankte vogelhuisjes die ik weer netjes maak en ophang. En oude meubeltjes krijgen een 2e leven met nieuwe stoffering of een beetje verf. Mijn gordijnen maakte ik van meubelstof die ik als coupon bij een stoffenwinkel kocht, goedkoop en verduisterend. Vraag ook regelmatig behang en vloerbedekking stalen aan waar mee ik dan schilderij lijstjes vul of een kleedje maak.