DE AFWASMACHINE MAAKT ALLES, ECHT ALLES HYGIËNISCH SCHOON

Mensen die een afwasmachine hebben, zitten wel eens met het probleem dat het ding niet helemaal vol is, als ze er alle vuile pannen en bestek in hebben gedaan. Natuurlijk wil je alles vanavond weer schoon in de kast zetten, en snel de startknop indrukken. Maar eigenlijk is het een beetje zonde, zo’n half leeg afwasapparaat. Lucht afwassen is pure verspilling. Om de afwasmachine toch vol te krijgen, en dus geen energie te verspillen, kun je ook andere zaken dan alleen de afwas laten reinigen. Het apparaat kan bij wijze van spreken de hele huisraad aan, en maakt alles hygiënisch schoon.

dora-speelgoed-wassen

Dat is logisch. Veel wasprogramma’s draaien op 65 graden. Op die temperatuur beginnen eiwitketens uit elkaar te vallen. Veel vuil bestaat uit eiwitketens, maar ook bacteriën en schimmels zijn opgebouwd uit eiwitten. Als je iets maar lang genoeg met heet water van 65 graden besproeit, en er ook nog een effectief afwasmiddel aan toevoegt, dan komen de spullen er vrijwel steriel uit. Let wel: 65 graden is een temperatuur waarop niemand zijn afwas met de hand doet. Veel te heet!

Griepjes

Tante Dora hoorde over een vrouw die al het plastic speelgoed van haar kinderen in de afwasmachine liet schoonwassen, toen haar hele gezin leed onder griepjes en verkoudheden. Hup, alle poppetjes, bouwblokken en andere speeltjes in de machine, en na de laatste spoelgang kon niemand meer ziek worden van een plastic autootje met verkoudheidsbacterieën.

Kijk eens rond, als je de afwasmachine wilt laten draaien, maar de laden nog niet helemaal vol zijn. Misschien vind je nog iets dat je kunt laten meewassen, zoals speelgoed, de beker voor je tandenborstel, een enigszins verstofte siervaas, of het plastic bakje voor de wasknijpers. Alles wordt hygiënisch schoon, zonder moeite. En je wast geen lucht af.

gesmolten plastic

Zorg er natuurlijk wel voor dat alles wat je in de afwasmachine stopt, ook enigszins wasmachinebestendig is. Zacht plastic, dingen van hout, fijn glaswerk, gelijmd aardewerk, en al het speelgoed waar een batterij in moet, kun je beter niet blootstellen aan sop van 65 graden. Zet de thermostaat ook niet hoger, en houd het droogprogramma in de gaten. Schoon maar gesmolten plastic spullen of gebarsten glaswerk wil je niet hebben.

LEES MEER: Ook de afwasmachine zelf moet af en toe worden schoongemaakt. Tante Dora geeft tips:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/verwijder-op-tijd-kalkaanslag-uit-je-elektrische-apparaten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...