DE KOELE BUITENLUCHT IS GOEDKOPER DAN DE KOELKAST
Nu de buitentemperaturen langzamerhand onder de tien graden geraken, is het wellicht slim om dranken en etenswaar buiten te laten koelen. De koele buitenlucht is immers gratis, terwijl koeling in de koelkast stroom en dus geld kost. Bovendien geldt als vuistregel: hoe voller de koelkast, hoe meer stroom de koeling kost. Hoe minder er in de koelkast zit, hoe minder stroom. Wat je buiten de koelkast kunt koelen, bespaart je dus geld.
Wie een feestje wil vieren, kan de krat pils net zo goed op het balkon of naast de achterdeur zetten. Zes of zeven graden is een ideale temperatuur voor bier. Maar ook frisdranken en sappen blijven lekker koel in de buitenlucht. Als je op de begane grond woont en bang bent dat de buren het bier stiekem meenemen, dan kun je alles ook in de schuur zetten. Dan moet de schuur wel vrijstaand zijn en van binnen koel.
Schommelingen
Levensmiddelen die je wel gekoeld moeten bewaren, maar niet teveel lijden onder de geringe temperatuurschommelingen buiten, kun je ook in de schuur opbergen. Dan moet je misschien niet denken aan vlees of vis, maar wel aan melk, eieren, kaas, bepaalde groenten en fruit, en kant en klare salades en sauzen. Zorg ervoor dat alles goed afgesloten bewaard wordt, buiten bereik van muizen, katten en insecten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een oude, uiteraard niet aangesloten koelkast gebruiken. Die is geïsoleerd. Daardoor duurt het wat langer voordat de binnenkant koud is, maar de temperaturen schommelen ook minder.
In de tijd van tante Dora gebruikten mensen vliegenkastjes aan de buitenmuur: houten kastjes met een deurtje van gaas. Het gaas hield de insecten tegen, maar liet ook de koele buitenlucht door. In een tijd dat er nog weinig koelkasten waren, was zo’n vliegenkastje in het voorjaar en het najaar een uitkomst.
Als een deel van je etenswaar in de schuur staat, is het misschien wat lastig om de spullen naar je keuken te brengen, en aansluitend weer terug naar de schuur. Een muizen- en insectenvrije kast vlak bij de keukendeur maakt de tocht naar het voedsel korter. Ook op een balkon is zo’n natuurlijk koelkastje handig in gebruik. Misschien moet je eens experimenteren? Koelen zonder stroom levert geen gigantische winst op, maar wel genoeg om het zinvol te maken om het te overwegen.
Let over een aantal weken wel op de nachtvorst. Een heel klein beetje nachtvorst is niet erg, zeker als de koele kast in een schuur staat. Maar het zou zonde zijn als de flesjes bier kapot vriezen.
LEES MEER: Op een koele plaats blijven geopende levensmiddelen nog lang opvallend goed (dat heeft de wetenschap onderzocht)
In dat kastje op de foto zie ik eerlijk gezegd geen spullen die hier normaal in de koelkast staan.
Maar op zich natuurlijk wel een idee om dat te doen bij spullen die wél in de koelkast staan gewoonlijk.
Bij mijn weten is het “goedkoper” om een volle koelkast op temperatuur te houden dan een lege.
Er wordt toch ook geadviseerd om flessen water in je koelkast te leggen, ipv lege schappen.
Het probleem zit meer in hoe vaak die deur open en dicht gaat en de temperatuur daardoor weer
stijgt en de koelkast weer harder moet werken om opde juiste temperatuur te komen. zo bekeken is het dus beter om je spulletjes zo veel mogelijk buiten de koelkast te houden zodat je die deur minder gebruikt.