DE TREND VAN 2017: UPCYCLING

Je hebt recycling en upcycling. Bij recycling wordt bijvoorbeeld een plastic fles waarin schoonmaakazijn gezeten heeft in de plasticafvalbak gegooid, waarna een gespecialiseerd bedrijf er nieuw plastic van maakt. Bijvoorbeeld om er een volgende fles voor schoonmaakazijn van te maken.

dora-ophanghaken

Bij upcycling wordt diezelfde doorschijnende, groenige plastic azijnfles gebruikt om er een kekke hanglamp voor boven de ontbijttafel van te maken. De fles blijft de fles, maar wordt door een handig iemand in iets nieuws veranderd. In een lampenkap bijvoorbeeld.

Oude klomp

Upcycling is een relatief nieuw woord, maar het hergebruik van voorwerpen is natuurlijk niet nieuw. We kennen allemaal de oude klomp, die wordt hergebruikt als bloempot voor hanggeraniums. Of het conservenblikje als houder voor kleurpotloden. Maar door het groeiende bewustzijn, dat grondstoffen niet eindeloos ter beschikking staan, en we beter dingen kunnen hergebruiken dan weggooien, is upcycling een trending topic geworden.

Het omtoveren van bestaande, afgedankte spullen is niet aantrekkelijk voor het bedrijfsleven: teveel handarbeid en te weinig mogelijkheden tot massaproductie. Upcycling is vooral iets voor particulieren, voor mensen thuis, die aan de keukentafel hun fantasie en inspiratie de vrije loop laten. Mensen die van opgespaarde knopen een hippe ketting rijgen. Of die meubelen van pallets knutselen. Of die hippe hoedjes maken van oude fietsbanden.

Dora cadeautjes 1

Upcycling: dat is de combinatie van schijnbaar nutteloze, weggegooide rommel, een heleboel fantasie en een klein beetje handigheid. Het eindresultaat is een dikwijls verbluffend staaltje zelfgemaakt design, waarvan je niet kunt zien dat het van weggegooide rommel gemaakt is. Maar als je goed kijkt, dan herken je het oorspronkelijke ding natuurlijk wel. En dat is dan weer heel leuk en inspirerend!

Oorsprong

Upcycling is een vorm van recyclen die heel weinig verspilt, en heel dicht bij de oorsprong blijft. Bovendien kosten een fruitschaal, een kapstok of een lampenkap van afval heel weinig geld. Alleen een beetje tijd, een beetje inspiratie, een likje verf en een tube lijm. Je knabbelt wat van de afvalberg af, je geeft nauwelijks geld uit, en het resultaat is verbluffend en geeft je een flinke stoot levensvreugde. Laten we snel allemaal gaan upcyclen!

Heb je behoefte aan inspiratie? Zoek op YouTube op de trefwoorden ‘upcycling’ en ‘design’. Wedden dat je daar heel vrolijk van wordt?

Dora hergebruik plastic 1

LEES MEER:   Oude gordijnen: ook ideaal om mee up te cyclen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaar-oude-gordijnen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...