DENK IN RECEPTEN EN BESPAAR

TANTE DORA

Waarom ga je naar de groentewinkel of de supermarkt? Onder andere omdat je ’s avonds een verantwoorde en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Veel consumenten gaan naar de supermarkt en letten op de aanbiedingen. ‘Oh, dat is lekker, daar kan ik wel wat van maken. Hé, dat was vorige week een euro duurder, wat bof ik!’

En voordat je het weet verdwijnt er weer iets in je winkelwagentje dat niet op je boodschappenlijstje had staan. Sterker nog: veel mensen zetten alleen de artikelen op hun boodschappenlijstje die ze echt dringend nodig hebben. Bijvoorbeeld een wasmiddel dat bijna op is, of een bijna leeg flesje wijnazijn dat vervangen moet worden.
Dora Fifties Housewife 1
Bij de keuze van het avondeten, van de soep, de toetjes en de snacks laten veel consumenten zich leiden door de inspiratie van het moment. Inderdaad: dat lijkt me lekker, het is deze week goedkoop, dat koop ik. Uiteindelijk ligt er van alles in de koelkast, dat in de loop van tijd steeds meer naar achteren schuift in de groentela. Tot je het een keer terugvindt, beschimmeld en bruin. Nooit meer aan gedacht.

De oplossing: denk in recepten. Bepaal eerst, voordat je gaat winkelen, wat je vandaag en morgen daadwerkelijk op je bord wilt zien. Heb je zin in een bepaalde stoofschotel, of een gerecht met vis? Bedenk dan wat je aan ingrediënten voor dat gerecht nodig hebt. Laat je daarbij gerust inspireren door de foldertjes die bij je op de deurmat ploffen, of die je bekijkt op internet.

Als de courgettes in een bepaalde winkel spotgoedkoop zijn, dan heeft het zin om iets met courgette te maken. Maar bedenk dan meteen wát je ermee wilt maken. Zoek een recept, of bedenk iets dat je er eerder mee gemaakt hebt, en dat je lekker vond.
Wat heb je nog in de kast liggen? Wat moet er nog bij? Kan ik in die winkel van de goedkope courgettes ook goedkoop vlees kopen? Of is er een recept zonder vlees mee te maken? Kan ik van bepaalde producten die voor de courgetteschotel nodig zijn, maar waarvan ik wat overhoud, later in de week nog iets anders koken?

Denk in recepten, en maak je boodschappenlijstje op basis van die recepten. Koop nooit ‘zomaar’ wat, in de ijdele verwachting dat je er misschien nog wat van kunt maken. Meestal vergeet je er iets mee te doen, en gooi je het aan het eind van de week weg. Koop alleen wat je nodig hebt voor de gerechten die je in je hoofd hebt. Deze methode bespaart erg veel geld, en maakt bovendien het verspillen en weggooien van voedsel vrijwel onmogelijk. Pure winst!

LEES MEER: Ga in ieder geval niet naar de supermarkt met een lege maag. Dat gaat je zeker geld kosten, hebben onderzoekers onlangs ontdekt:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/wetenschappelijk-bewezen-winkelen-met-een-volle-maag-is-beter/

verse  boodschappen

En soms kun je beter helemaal niets kopen. Waarom ook?:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/waarom-koop-je-zoiets-uberhaupt/

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...