DOE ALLES IN EEN (GRATIS) KARTONNEN DOOS

TANTE DORA

Je bent tegenwoordig pas hip, als je je huishouden strak georganiseerd hebt, en alles netjes hebt opgeborgen. Rondslingerende spullen zijn echt ‘uit’, zeker sinds de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo ons heeft geleerd hoe kwalijk zo’n rommelig huis is. Een rommelig huis zorgt voor een rommelige geest. En jij weet best wel wat een ellende een rommelige geest kan veroorzaken. Nou dan.

Gelukkig is er voor de bekeerde opruimer van alles te koop om zijn nog bruikbare spullen netjes in op te bergen. Plastic kratten en afsluitbare bakken, sommige met wieltjes, zodat je ze onder het bed kunt schuiven, en rustieke ladekastjes met van riet gevlochten laden, voor de washandjes en de handdoeken in je badkamer. Veel van die opbergsystemen zijn heel handig, maar ook erg duur.

Dora doos kat

Denk eerst eens aan die goede oude kartonnen doos! Kartonnen dozen zijn gratis. Zo gratis, dat je soms niet snapt dat mensen echt voor veel geld kartonnen verhuisdozen kopen, als ze gaan verhuizen. Ga naar de supermarkt, daar liggen kartonnen dozen bij de ingang voor het oprapen. De eigenaar is zelfs blij als je de dozen meeneemt, dan hoeft hij ze niet voor veel geld te laten afvoeren.

 Stapelbare dozen

Behalve dozen voor je verhuizing, zijn er ook andere bestemming voor de goeie ouwe box. Veel groente komt in stapelbare dozen, met een lipje op elke hoek, zodat een toren van dozen netjes op elkaar blijft staan. Je kunt er je schoenen bijvoorbeeld in kwijt, of de appels die je van je eigen appelboom hebt geplukt. Bij Aldi hebben ze dozen, bedrukt met een print van ruw hout, alsof het een houten veilingkistje is. Dat is gedaan, omdat Aldi op die manier alles meteen vanuit de doos kan verkopen, zonder dat het er onaangenaam ‘dozerig’ uitziet. Een beetje hoog model Aldi-doos kun je bijvoorbeeld meteen als wasmand in gebruik nemen. Staat heel rustiek, die houtprint, en de doos zelf is onverwoestbaar.

Bananendozen zijn ideale archiefdozen. Ze zijn stapelbaar, en hebben een verstelbare deksel, die ook dicht kan als de doos een beetje vol is. Door de stevige handgrepen kun je je hele archief in één zwiep op zolder zetten. De inhoud is stofvrij en overzichtelijk opgeborgen.

Dora doos

Ook schoenendozen zijn prima opbergdozen, dat hoeft tante Dora je niet te vertellen. Beplak een schoenendoos eens met een restje inpakpapier of behang, en je hebt meteen een opbergsysteem dat je in het zicht kunt zetten, zonder dat het lelijk is. Of je kunt er een leuk cadeautje in verpakken, voor de aankomende Kerst- en Sinterklaastijd. Bewaar die dozen dus, haal ze bij de supermarkt, en gebruik ze. À propos: als je hele huis op een gegeven moment volstaat met bananendozen, dan is er iets niet goed. Dan moet je misschien toch meer weggooien, zoals die Japanse opruimgoeroe het graag ziet. Maar daar mengt tante Dora zich wijselijk niet in.

LEES MEER:   Je hebt zelfs wijn die in dozen zit. Eerst drinken, en dan iets in de doos opbergen: win win!

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wijn-uit-een-doos/

Dit vind je misschien ook leuk...