ACHT MANIEREN OM (OUDER) BROOD TE REDDEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

oud brood 2

Tante Dora besteedde al eerder aandacht aan het onnodig weggooien van ‘oud’ brood. Misschien is het goed de acht meest gangbare methoden om brood te redden op een rijtje te zetten:

  • een hele simpele methode: doe het brood of de broodjes in de magnetron en laat die tien seconden draaien op vol vermogen; het brood komt er uit alsof het pas gebakken is, compleet met gebakken-brood-geur; nadeel: de knapperige korst van stokbrood wordt zacht
  • rooster de boterhammen in een broodrooster

Dora broodrooster

  • maak een tosti met ham en/of kaas, of met meer exotische vullingen; twee boterhammen in één keer gered
  • verwerk de boterhammen tot wentelteefjes: snij eventueel de korstjes van het brood, wentel de boterhammen door geklutst ei met melk waar je naar believen kaneel en suiker door geroerd hebt, en bak ze in de boter

wentelteefjes 3

  • leg het brood als eetbare opzuigspons onder gerechten als chili con carne en andere stoofschotels met een zekere hoeveelheid saus; de saus dringt in het brood, en zo merk je helemaal niet dat het al een paar dagen oud is
  • maak een broodschotel, of zoals de Engelsen (grote broodschotelliefhebbers!) het noemen: bread-pudding. Je hebt allerlei varianten, van zoet tot hartig
  • maak je eigen paneermeel, door het brood een minuutje of vijf à tien in een niet al te hete oven te laten uitdrogen; het brood mag geen vocht meer bevatten; fijnstampen met een houten hamer of een steelpannetje, bijvoorbeeld in een plastic zakje; bewaren in een afsluitbare bus of weckpot
  • maak in je Hollandse keuken echte ‘Semmelknödel’, hét Beierse antwoord op ‘oud’ brood: verkruimel het brood, voeg er een eetlepel meel en een ei aan toe, doe er peper en zout bij, en meng het zo ontstane deeg tot je er ballen (Knödels) van kunt vormen; houd een grote pan gezouten water tegen de kook aan en plons de Knödels er zachtjes in; ze zijn gaar als ze boven komen drijven; lekker met of zonder spek, zeker met uien (rauw of in ringen krokant en goudbruin gebakken).

Blijf tante Dora volgen. Zeker als de winter weer in aantocht is, gaan we meer gedetailleerd aandacht besteden aan koken met ‘oud’ brood. Want brood is mensenvoedsel, en hoort niet in de afvalton of in de magen van overvoerde eendjes.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. ingrid schreef:

    Italianen kunnen alles lekkerder – dus ook paneermeel maken. Zij maken pangrattato: hartige broodkruimkorrels voor over een bord pasta (in plaats van peperdure parmezaan). Armeluispasta dus: perfect beetgare spaghetti, scheut olijfolie, en pangrattato. Oud brood kun je hiervoor als sneetje of al als kruim gewoon in de diepvries bewaren.