BOUILLONBLOKJES, EN WAT JE ERMEE KUNT DOEN  

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ook Tante Dora gebruikte regelmatig bouillonblokjes of poeder. Omdat ze tegenwoordig groenteresten spaart en zelfs soms botjes  trekt ze tegenwoordig  liever zelf haar bouillon. Toch gebruikt ze nog steeds soms bouillon uit een zakje of een potje.

maggiblokjes

Er doen geruchten de ronde, dat zelfs dure driesterren topkoks weleens gebruik maken van bouillonblokjes. Bouillonblokjes werden in de negentiende eeuw uitgevonden, en onder andere door de Zwitserse mensenvriend Maggi geproduceerd (inderdaad, de soepfabrikant). Maggi wilde dat ook arme mensen dagelijks een voedzaam kopje soep konden eten.’

Ook voor de bezuinigende mens in de 21ste eeuw is zo’n blokje geconcentreerde soep een goede zaak. Met een bouillonblokje achter de hand kun je van je laatste restjes groente en een uitje een voedzame en volwaardige maaltijd maken. Voor weinig geld, wel te verstaan.

Er zijn verschillende soorten bouillonblokjes te koop, voor verschillende soepen en toepassingen. Zuinig met tante Dora stelt jullie de meest belangrijke voor:

  • Runderbouillon   Blokjes voor runderbouillon zijn niet de favoriet van het Tante Dora ; deze blokjes hebben een tamelijk uitgesproken, overheersende smaak, die nauwelijks lijkt op de smaak van zelf, van rundvlees getrokken bouillon; wel zinvol in stevige, enigszins winterse groentesoepen, en als bouillon voor risotto, zeker als de risotto is bereid met stukjes worst
  • Kippenbouillon  Dit is de meest veelzijdige bouillon: zorg dat je altijd een pakje in huis hebt!; kippenbouillon van een blokje is neutraal van smaak, en laat zich moeiteloos van smaak veranderen door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen; ook prima voor het koken van risotto en pasta, en als een smaakmaker in stoofschotels en stamppotten
  • Groentebouillon  Uiteraard prima voor vegetarische soepen, maar ook als een tamelijk neutrale bouillon om er pasta en bepaalde groenten in te koken; eigenlijk een tweede ‘must’, naast kippenbouillon, ook als je niet perse vegetariër bent. Tegenwoordig is dit de belangrijkste bouillon voor Tante Dora.
  • Visbouillon  Een Aziatische vissoep of een mosselsoep kan niet zonder visbouillon; de echte culi maakt de fond natuurlijk van viskoppen en graten, maar voor de meer huis-tuin-en-keukenprins of –prinses is een visbouillonblokje een goed alternatief; ook handig als je een risotto of pasta met vissaus maakt
  • Bospaddenstoelenbouillon  Deze bouillonblokjes zijn niet overal te krijgen, maar ze zijn wel erg handig om achter de hand te hebben; niet alleen onmisbaar voor een Hollandse champignonsoep, maar ook voor soepen met stevige vleesballetjes en stukjes wild; ook fijn als je pasta’s maakt met paddenstoelen. Als je stukjes gedroogde paddestoel in wat lauw water laat weken, krijg je hetzelfde resultaat, maar zonder fabriekstoevoegingen.

Nogmaals: voor alle bouillonblokjes geldt, dat je de bouillon ook van verse ingrediënten kunt trekken. Dan weet je ook zeker dat er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Het gemak van blokjes is echter onovertroffen, en bovendien zijn ze spotgoedkoop.

Even een belangrijke opmerking: op alle doosjes met bouillonblokjes staat een houdbaarheidsdatum. Negeer die! Zeker als je niet zo vaak iets met bospaddenstoelen of met vis kookt, kun je er lang over doen om zo’n doosje blokjes leeg te maken. Als je bouillonblokjes in de koelkast bewaart, zijn ze vrijwel onbeperkt houdbaar, ook lang voorbij de houdbaarheidsdatum.Dora bouillonblokjes klein

ZOUT

Let trouwens op: de hoeveel heid zout in bouillonblokjes is aanzienlijk. Lees dus goed hoeveel procent zout er in zit en neem vooral die waar in verhouding weinig zout is in gebruikt.

LEES MEER:  Tante Dora blijft toch meer een grote voorstander van soep zonder bouillonblokjes. Zij geeft regelmatig recepten van bouillonblokloze, maar oh zo lekkere soepen, puur natuur:

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/soep-van-verse-voorjaarskruiden/brandnetelsoepof

http://www.dora-besparen.nl/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/brandnetel/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...