DE STANDAARD NAAIGARNITUUR
TANTE DORA
Wie zijn kleding en huishoudtextiel zelf kan repareren, bespaart op jaarbasis veel geld. Een handdoek waarvan de naad losgaat, gaat veel langer mee als je die naad weer even vastzet met naald en draad. Een sok met een simpel gaatje hoef je niet weg te gooien. Repareren, dat ding! En die knoop kun je toch echt weer zelf aan je pyjama naaien, hoor. Jullie ook, mannen der schepping!
Wat hoort er allemaal in een standaard naaigarnituur te zitten, zodat je de meest voorkomende reparaties zelf kunt uitvoeren? Zuinig met tante Dora zet de meest belangrijke zaakjes op een rij:
- een setje naalden van verschillende dikte en lengte; vergeet de stopnaalden niet, en een haaknaald, waarmee je lusjes aan de buitenkant van een trui onzichtbaar naar de binnenkant kunt trekken; als je moeite hebt om de draad in de naald te krijgen: zo’n handig en goedkoop draad-in-het-oog-van-de-naald-apparaatje
- een ruime collectie garens in zoveel mogelijk verschillende kleuren; in ieder geval een flinke klos wit (hand)garen, plus zwart en donkerblauw, en eventueel een wikkel ijzergaren voor de echt zware klussen; wie wel eens wollen sokken stopt: tenminste grijs, zwart en donkerblauw stopgaren
- een doosje spelden om zomen vast te zetten, en wat veiligheidsspelden
- een tornmesje, om veilig draadjes los te tornen
- een scherpe schaar
- een wikkel elastiek, bijvoorbeeld dun zogenaamd hoedenelastiek, dat werkelijk overal voor gebruikt kan worden
- en de favoriet van tante Dora zelf: plakkatoen, waarmee je grotere scheuren vrijwel onzichtbaar kunt dichten en verstevigen, simpel door het met een warme strijkbout op te strijken
In goedkope warenhuizen zijn voor een paar euro al complete naaisetjes te krijgen. Vaak zijn bepaalde onderdelen van zulke setjes, zoals de naalden, niet van erg goede kwaliteit. Het loont de moeite om apart een pakje goede naalden te kopen. Maar zulke goedkope naaisetjes bevatten meestal wel veel verschillende kleuren garen. Dan kun je een maïsgele blouse ook echt met maïsgeel draad onzichtbaar repareren. Spaar fanatiek verschillende kleuren garens, ze geven je meer mogelijkheden.
Met een stevige stopnaald kun je bijvoorbeeld een dun elastiek door een nauw kanaaltje in een lubberende broekband trekken, waardoor hij niet meer van je kont zakt. En met een tornmesje kun je overbodige of lelijke stiksels weghalen, zonder dat je het gevaar loopt dat je de stof beschadigt, zoals wel eens gebeurt als je het met een schaar doet.
tornmesje
We willen hier geen naaicursus geven. Maar met bovenstaande naaispullen kom je een heel eind, als je kleding of huishoudtextiel zoals handdoeken wilt repareren. Repareer textiel en bespaar. Met dank aan tante Dora zelf, die immers ooit coupeuse is geweest. Maar die had wel een groter naaikastje, hoor.
LEES MEER: Zelf sokken stoppen, een nieuw elastiek inrijgen, en een ophanglusje aan je handdoek naaien: het is helemaal niet zo moeilijk, zodra je een basis naaisetje hebt:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/sokken-stoppen-met-een-paddenstoel/
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/naai-een-lusje-aan-je-handdoek/
&
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/nieuw-elastiek/
Maar dan is het wel slim om een knopendoos te beginnen:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/begin-een-knopendoos/