DENK AAN JE HOUDBARE VOORRAADJE
TANTE DORA
Neef Groen is een purist, en hij houdt niet van groenten in blik en pot. Althans: niet de potten van de conservenfabriek. Maar Neef Groen maakt wel graag zelf jams, en de kunst van het wecken beheerst hij tot in de finesses. Dus ook bij hem staat een hele batterij potten in de voorraadkast, met eten dat zeker een aantal maanden houdbaar is.
Niet iedereen kan wecken, of heeft er zin in. Maar het loont wel de moeite om een voorraadje houdbare producten in huis te hebben. Al was het maar voor de momenten waarop de portemonnee vrijwel leeg is, en je het een aantal dagen zult moeten doen met de spullen die je in huis hebt. Het is bijvoorbeeld handig om altijd meel en een paar eitjes in huis te hebben. Daar kun je werkelijk van alles van maken, dat de ergste trek stilt. Ook een voorraadje aardappelen is een handige basis.
Vitamientjes
Vandaag leggen we de nadruk op groenten is blik, in potjes en in luchtdichte plastic zakken. Met een voorraadje groenteconserven heb je ook altijd groente in huis, waardoor je geen vitamientjes tekort komt, zelfs als er geen rooie cent meer in je huishoudknip zit. Hier een aantal tips met betrekking tot je houdbare voorraadje:
- Koop bij voorkeur groenteconserven die een goede basis vormen voor een complete maaltijd. Denk daarbij aan allerlei soorten bonen, aan gepelde tomaten, en groenten waarvan je stamppotten kunt maken zoals zuurkool. Vaak hoef je er dan nog maar een klein aantal (goedkope) ingrediënten bij te voegen, zoals pasta, spekjes of aardappelen, en je hebt een volwaardige maaltijd.
- Koop alleen groenteconserven waarvan je weet dat je ze ook echt gaat gebruiken. Als je niks kunt met witte bonen in tomatensaus, dan moet je die niet kopen. Vaak heb je favorieten, waarvan je ook precies weet wat je er allemaal van kunt koken. Leg daar een voorraadje van aan.
- Let op de aanbiedingen. Als je een leuke drie-voor-de-prijs-van-twee aanbieding ziet, van een pot met je lievelingsgroente, koop het dan. Dan weet je dat het op komt, en dat je ook nog wat lekkers te eten hebt als het financieel tegenzit. Let wel een beetje op de variatie. Er zijn Engelsen die alleen doperwtjes eten als groente. Dat is niet goed voor je.
- Houd je voorraad in de gaten. Zet de blikken en potten op een aparte plek, waar je in één oogopslag kunt zien wat je nog hebt. Zo kun je niet een blik ‘vergeten’, en bovendien weet je wanneer je jouw voorraadje moet aanvullen. Je hoeft niet te wachten tot de honger echt toeslaat. Ook als je halverwege de week merkt dat je onverwachte uitgaven hebt moeten doen, grijp je terug op je voorraad. Dat scheelt in je portemonnee.
Een plank met lang houdbare conserven is een noodzakelijke buffer voor mensen met een smalle beurs. Droge bonen en erwten kunnen ook op die plank staan, zoals Neef Groen altijd een voorraad droge peulvruchten aanhoudt. Als je voor het aanvullen van specifiek die houdbare voorraad goed op de aanbiedingen let, dan is het een erg voordelige bron van voedsel.
Opwarmen
Bovendien scheelt het je werk om dit voedsel te bereiden. Opwarmen is vaak genoeg. Dat klinkt misschien niet erg gezond, maar groenteconserven bevatten net zoveel vitaminen, mineralen en sporenelementen als vers. En er zijn geen of maar heel weinig conserveermiddelen, zout en suiker toegevoegd, zodat koken met conserven niet alleen snel is, maar ook veel gezonder dan het opwarmen van een kant en klare maaltijd in de magnetron.
Wat voor groenten in pot en blik geldt, geldt overigens ook voor diepvriesgroenten, voor zover je ze kwijt kunt in het vriesvak van je koelkast. Met een heuse vrieskist of –kast ben je immers meteen duurder uit, omdat je dan extra stroom verbruikt.
LEES MEER: Het mooiste is natuurlijk, als je elke dag lekker vers kunt eten:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/