GRATIS VAN CULTUUR GENIETEN
TANTE DORA
Wie krap bij kas zit, heeft vaak geen geld om de entree van een museum, of een kaartje voor een concert te betalen. Eerst de huur, gas, water en elektriciteit, de vaste lasten en geld om eten te kopen. Dan de rest. Voor culturele activiteiten blijft weinig tot geen geld over. Leuk, zo’n interessante tentoonstelling in het Stedelijk in Amsterdam. Maar als je niet in Amsterdam woont, dan is dat best een dure onderneming. Je moet de reiskosten betalen, het kaartje van het museum, en voor de gezelligheid wil je toch ook wel een kopje koffie drinken, zeker als je samen met iemand anders naar de tentoonstelling gaat. Dat gaat het minimabudget verre te boven.
Wie graag van kunst en cultuur geniet, maar momenteel op bijstandsniveau moet leven, heeft vaak het gevoel dat hij of zij verpietert. Je komt nergens meer, want alles is te duur. En een concert of een kunstprogramma op de televisie is toch niet helemaal het zelfde als the real thing. Hoe kun je van kunst genieten, zonder dat het veel kost? Tante Dora geeft hieronder een aantal tips:
- Musea en concertzalen heffen entree, maar er zijn ook concerten en tentoonstellingen die gratis te bezoeken zijn. Galeries heffen bijvoorbeeld geen entree, en soms krijg je als gast nog een kopje thee gratis van de galerist. Veel bedrijven organiseren in hun kantoren tijdelijke exposities, waarvoor je geen entree hoeft te betalen. Let op je plaatselijke huis-aan-huisblad: daar staan ze vaak in aangekondigd. Ook gratis concerten staan vaak in het stadskrantje, zoals koffieconcerten in de open lucht of openbare repetities. Als je regelmatig terugkerende concerten of exposities hebt ontdekt, kun je de website van de galerie of van het orkest of koor op je lijst van internetfavorieten zetten. In een aantal gevallen kun je jezelf zelfs in een mailinglijst laten opnemen, waardoor je vanzelf op de hoogte wordt gehouden. Dat is extra leuk, want dan word je bijvoorbeeld ook voor openingen van exposities uitgenodigd, en openingen gaan vaak gepaard met lekkere hapjes en drankjes, gratis wel te verstaan. Dan ben je er ook echt even uit.
- Vraag voor je verjaardag of van de Sint of Kerstman een museumjaarkaart. Die zijn niet goedkoop, maar als je hem cadeau krijgt, dan kost de toegang tot een museum doorgaans niets. Zo’n jaarkaart heeft echter alleen zin als je in een grote stad woont, waar ook echt een ruim aanbod aan musea is. Je moet immers niet gedwongen worden om een lange reis naar een museum te betalen, want dat geld heb je niet. Als je op het platteland woont, ver van de drukke stad, dan is de ‘museumdichtheid’ te klein om een museumjaarkaart rendabel te maken.
- Wees maar eens brutaal! Mensen die ergens ‘vrienden van’ zijn, vrienden van een orkest of van een museum bijvoorbeeld, krijgen elk jaar vrijkaartjes, of kunnen gratis het museum in met een gast. Laat je uitnodigen! Vertel maar dat je het leuk zou vinden om weer eens een goed concert mee te maken. Daar is niets slechts aan. Misschien wist die ‘vriend van’ gewoon nog niet dat jij wel naar een concert wil, maar er de centen niet voor hebt. Wees eerlijk en schaam je nergens voor! Voor je het weet zit je in een concertzaal naar Beethoven te luisteren, met een gratis consumptie in de pauze.
Wees creatief, en zoek op internet en in de huis-aan-huisbladen naar gelegenheden om gratis tentoonstellingen en concerten te bezoeken. Ga er met een goede vriend of vriendin naar toe, en maak prettige afspraken over een kopje koffie voor de gezelligheid. Zo kom je cultureel toch aan je trekken, ook al heb je geen cent te makken. Verheug je op die gratis of spotgoedkope culturele uitjes, omdat ze leuk én omdat ze gratis en spotgoedkoop zijn. Beat the system!
LEES MEER: Wees welkom in de wereld van ‘gratis’! Zoals gratis pennen en potloden:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gratis-pennen-en-potloden/