HOERA VOOR HET SUDDERPLAATJE

TANTE DORA

Dora sudderplaatjes klein

Bij het goede huishoudwarenhuis kun je ze nog wel kopen: van die metalen plaatjes waarmee je jouw pan met eten wat beter kunt scheiden van de hitte van de gasvlam. Er zijn verschillende benamingen voor: sudderplaatje, warmteverdeler, warmhoudplaatje. Het is handig om er één of meer van in huis te hebben.

Meestal is zo’n sudderplaatje dubbelwandig, met een holle ruimte tussen beide lagen metaal. Door de luchtlaag in die holle ruimte knalt de hitte van de vlam niet meteen tegen de onderkant van de pan. De warmte komt uiteindelijk wel in de pan en daarmee in het gerecht, maar meer gedempt, minder fel.

De warmte wordt ook gelijkmatiger verdeeld, vandaar de naam warmteverdeler. Daardoor kun je er heel goed eten op laten sudderen, zonder dat de boel aanbrandt. Voor slow cooking heb je echt een sudderplaatje nodig. En in de traditionele keuken met z’n draadjesvlees is het ook een heel handig apparaatje.

Je kunt de warmteverdeler ook als warmhoudplaatje gebruiken. Vroeger, toen tante Dora nog koffie met de hand zette in een Melitta-filter, werd de koffie warm gehouden op zo’n plaatje, op een gasvlam op de allerlaagste stand.

En als je niet wilt dat de pan met eten na de bereiding koud wordt, is zo’n warmhoudplaatje ook erg handig. Of twee van die plaatjes, voor twee pannen, nog handiger. Laat het eten niet een half uur op het plaatje staan, want zelfs op het allerlaagste vuurtje gaat de inhoud van de pan uiteindelijk toch een beetje koken. Dat wil je niet.

Je kunt sudderplaatjes ook op rommelmarkten kopen. Let er dan wel op dat je er niet eentje koopt met asbest, want dat werd vroeger veel voor warmteverdelers gebruikt.

Overigens kun je zo’n metalen plaatje ook gebruiken om er op de gasvlam pitabroodjes of ander oosters brood mee te roosteren en warm te maken. Je ziet: in de spaarzame maar smakelijke keuken kun je niet zonder een sudderplaat. Kopen, zo’n ding. Voor de prijs hoef je het niet te laten. En anders vraag je er één voor je verjaardag.kadotjes

 

LEES MEER:  Hier een gerecht dat vast beter lukt als je de pan op zo’n warmteverdeler zet:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/ontbijtpap-deluxe-met-boekweitgrutten/Dora boekweitpap 2 klein

 

Dit vind je misschien ook leuk...