HOUDBARE MELK IS GOEDKOPER

NEEF M

boer met melk vroeger

Je hebt, ruwweg gesproken, twee soorten melk in de supermarkt: gepasteuriseerde melk, die in de koelkast enige dagen houdbaar blijft; en gesteriliseerde melk die, mits het pak of de fles gesloten blijft, soms wel een half jaar goed blijft. Behalve verschillen in houdbaarheid zijn er ook verschillen in smaak.melk in pak

Gesteriliseerde ofwel ‘houdbare’ melk is op een hogere temperatuur verhit dan gepasteuriseerde melk. Dat verandert de smaak van het vet in de melk. De melk smaakt een beetje ‘gekookt’. Hoe magerder de melk, hoe minder je dat verschil proeft. Magere melk, dat (bijna) geen melkvet bevat, smaakt gesteriliseerd nauwelijks anders dan gepasteuriseerd.

Er is nog een belangrijk verschil tussen de twee soorten melk. Gesteriliseerde melk is over het algemeen (veel) goedkoper dan gepasteuriseerde melk. Het verschil kan wel oplopen tot ongeveer veertig cent per liter. Als je gezin elke dag een liter melk gebruikt, dan is dat 365 maal 40 cent, bijna 150 euro minder uitgaven, alleen door gesteriliseerde melk te drinken. Alle kleine beetjes helpen. Let er eens op, als je de volgende keer in de supermarkt bent.

 

LEES MEER:   En nu we het toch over melk hebben: hier een recept van een heerlijk ontbijt. Met melk natuurlijk:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/ontbijtpap-deluxe-met-boekweitgrutten/Dora boekweitpap 2 klein

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...