HUP, ALLES SCHOON IN DE AFWASMACHINE

TANTE DORA

afwasmachine 3

Zuinig met tante Dora ontdekte de laatste trend in het moderne huishouden: zonder moeite de hele huisraad schoonwassen in de afwasmachine. Natuurlijk kun je de vaat reinigen in zo’n apparaat. Maar ook andere spullen die we dagelijks gebruiken worden weer brandjeschoon in de laatste spoelgang.

En waarom ook niet: veel wasprogramma’s draaien op 65 graden. Op die temperatuur beginnen eiwitketens uit elkaar te vallen. Veel vuil bestaat uit eiwitketens, maar ook bacteriën en schimmels zijn opgebouwd uit eiwitten. Als je iets maar lang genoeg in heet water van 65 graden laat wassen, en er ook nog een effectief afwasmiddel aan toevoegt, dan komen de spullen er vrijwel steriel uit. Let wel: 65 graden is een temperatuur waarop niemand zijn afwas met de hand doet. Veel te heet!

Tante Dora hoorde over een vrouw die al het plastic speelgoed van haar kinderen in de afwasmachine liet schoonwassen, nadat het hele gezin een paar weken te maken had gehad met griepjes en verkoudheden. Hup, alle poppetjes en bouwblokken en andere speeltjes in de machine, en na de laatste spoelgang kon niemand zich meer aansteken aan een plastic autootje met verkoudheidsbacterieën.

Kijk eens rond, als je eigenlijk de afwasmachine wilt laten draaien, maar de laden nog niet helemaal vol zijn. Misschien vind je nog iets dat je wellicht mee kunt laten wassen, zoals speelgoed, de beker voor je tandenborstel, een enigszins verstofte siervaas, of het plastic bakje voor de wasknijpers. Alles hygiënisch schoon, zonder moeite.

Zorg er natuurlijk wel voor dat de spullen die je in de afwasmachine stopt, ook enigszins wasmachinebestendig zijn. Een sprekende pop met een elektronisch mechaniek houdt voortaan haar mond, na een beurt in 65 graden heet water. Zet de thermostaat ook niet hoger, en houd het droogprogramma in de gaten. Schoon maar gesmolten plastic spullen of gebarsten glaswerk wil je niet hebben.

die lego past niet meer

die lego past niet meer

LEES MEER:  Ook de afwasmachine heeft onderhoud nodig. En vaak krijg je de afwas net zo schoon met een half afwastablet, als met een heel. Lees er meer over:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/tabletten-halveren/

&

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wasmachines-schoon/

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...