INLEGZUUR VAN AUGURKEN HERGEBRUIKEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zo gebruikt Tante Dora altijd het vocht uit potjes met zoetzuur, zoals augurken.

lime spaarvarken

Augurken bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan veel mensen denken. Augurken laten zich in veel gerechten verwerken. En tenslotte, als alle augurken opgegeten zijn, dan houd je een halve pot met inlegzuur over. Die marinade kun je weggooien, maar ook hergebruiken.

De inlegvloeistof waarin zoetzure augurken worden verkocht bevat ruwweg azijn, suiker en kruiden. In veel gevallen proef je duidelijk de dille, die traditioneel wordt gebruikt bij augurken, maar ook bij veel komkommergerechten. Augurken zijn van dezelfde plantenfamilie als komkommers. En komkommers worden ook lekkerder van een langdurig bad in zoet-zuur en kruiden.komkommer

Daarom: bewaar de overgebleven augurken-pot met inlegvloeistof, en vul hem met schijfjes komkommer. Hoe dunner de schijfjes, hoe beter de marinade wordt opgenomen. Zorg dat de komkommer goed onder staat, en schud de pot af en toe. Laat alles een dag of drie in de koelkast staan en voilà: een heerlijke pickel van komkommer, smakelijk in salades en bij Aziatische gerechten.

Tante Dora verwarmt wel de vloeistof tot het bijna kookt en giet het warm over de komkommerschijfjes. vervolgens laat ze alles rustig afkoelen. Zo blijven de schijfjes lekker lang eetbaar. Maar als dit potje ook weer leeg is, gebruikt Tante Dora het vocht om haar sla aan te maken en wat dan nog over blijft giet het gewoon weg.

zoetzuur

Voor iedereen met een moestuin:

Iedereen die courgette in de tuin heeft staan, maar ook als binnenkort courgette uiterst goedkoop is de volgende variatie. courgette 1Snij een niet te grote courgette in plakjes, bestrooi die met wat zout. Zet deze een paar uur weg in een ouderwetse vergiet (wel een bakje eronder). Maak de schijfjes droog met keukenpapier en doe die in de zoetzure vloeistof. Wil je de courgette  of komkommerschijfjes ( bij komkommer kan je de schijfjes ook eerst met zout wegzetten) langer bewaren, breng de vloeistof uit het potje augurken tot ongeveer kooktemperatuur en giet het warm over de courgette of augurken.

vergiet

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. "HAnneke" schreef:

    Ook lekker: leverworst uit het zuur: plakjes leverworst een tijdje marineren in het overgebleven (zoet)zuur, heerlijk op brood, op roggebrood of als borrelhap.