INVESTEER IN EEN KRUIDENREK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals de volgende tip: Investeer in een kruiden-rek of -kast.

kruidenrekje

 

In de jaren zeventig hingen in veel keukens knusse kruiden-rekjes. Je kon ze kant en klaar bij de huishoudwinkel kopen: een gezellig bruin gelakt rekje van hout of metaal, met daarin lege glazen potjes met gezellige bruine houten doppen. Op die potjes stonden de namen van de kruiden die er in moesten, te vullen met de inhoud van de plastic navul-zakjes : kruidnagels, nootmuskaat, laurierblad en foelie. Veel mensen kenden foelie niet eens, maar ze hadden er wel een potje voor, in het oude gezaagde kruiden-rek.

Het klassieke, bruine kruiden-rekje valt tegenwoordig uit de toon bij het RVS van moderne keukens. Desondanks loont het nog steeds de moeite om te investeren in potjes met gedroogde kruiden. Vooral als je weinig geld hebt, en gedwongen bent om aan het eind van de maand te koken met de restjes uit je voorraadkast. Wie drie dagen vooral met de overgebleven aardappels moet koken, kan dat drie keer anders doen, dankzij verschillende gedroogde kruiden.

 

kruiden en specerijen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. ingrid schreef:

  Tip van Ing: kruiden en specerijen blijven geen jaren geurig. Gebruik de inhoud dus frequent en vul je potjes opnieuw met specerijen die je in 1 euro plastic bakjes koopt bij de Turkse of Marokkaanse winkel. Die zijn veel goedkoper, ook door hun verpakking. Ze zijn meestal ook veel beter, verser (check: frisgroen) dan de supermarktzakjes.

 2. Ingrid schreef:

  En welke kruiden adviseren jullie dan? Want dat vind ik dan weer niet …

  • Neef M schreef:

   Dag Ingrid. Op 22 april hebben we aandacht besteed aan de oosterse kruiden in het kruidenrek. Er zijn plannen om binnenkort ook iets te schrijven over ‘Europese’ kruiden. Bij elk recept geven we overigens suggesties voor kruiden. Hopelijk kun je daarmee uit de voeten? Groeten, Zuinig met tante Dora