KOOK VOOR MEER DAGEN
TANTE DORA
Het is een standaardtip die niet vaak genoeg herhaald kan worden: kook af en toe eens voor twee dagen. Waarom zou je een pastasaus koken voor één dag, als je het voordeliger voor twee dagen kunt doen? Bovendien is een grote pan bolognesesaus lekkerder te bereiden dan een klein pannetje. Er zijn drie belangrijke voordelen bij het voor twee of meer dagen koken:
- het allerbelangrijkste: je hebt minder gas of elektriciteit nodig als je veel eten in één keer klaarmaakt; dat spaart geld
- je kunt ingrediënten vaak goedkoper inslaan, bijvoorbeeld door van volume aanbiedingen gebruik te maken
- sommige gerechten worden lekkerder, nadat ze een dagje in de koelkast hebben gestaan
Er zijn ook nadelen:
- door het koken, bewaren en weer opwarmen gaan vitaminen verloren; dat vitamineverlies kun je opvangen door er de volgende dag ruimschoots sla bij te geven, of door er verse groente bij te bereiden
- niet iedereen vindt twee dagen achtereen hetzelfde eten lekker; dit kun je onder andere voorkomen door het gerecht in te vriezen, voor een aantal dagen later
Ga slim om met koken voor meer dagen. Het heeft voordelen, zeer zeker ook financiële. Maar als je alleen maar opgewarmde kliekjes eet, dan doe je jouw gezondheid waarschijnlijk tekort. Denk aan de twee ons groenten, die je per dag nodig hebt. Voeg aan de tweedagensoep wat extra verse groente toe, bak een onsje taugé bij de nasi van gisteren, en maak een extra grote portie sla of rauwkost bij de lasagne van de vorige dag.
LEES MEER: Over vitaminen en houdbaarheid gesproken: let niet teveel op de houdbaarheidsdatum, en gooi niets meer onnodig weg:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/let-niet-teveel-op-de-houdbaarheidsdatum/
Vooral geen brood weggooien, vindt tante Dora. Eerder brachten we al acht manieren om ‘oud’ brood te redden:
http://www.dora-besparen.nl/uncategorized/acht-manieren-om-brood-te-redden/
een heerlijke schotel van oud brood, gekookt door Neef M.