LANG LEVE DE TOMAAT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

dora-kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

cherrytomaatjes

Tomaten zijn een wonderbaarlijke groente. Ze groeien het hele jaar door in kassen, en zijn daardoor het hele jaar betaalbaar. Voor een kwartje heb je meestal al een tomaat van een ons, zomer en winter. Doordat ze in gesloten kassen groeien, kunnen eventuele ziekten bestreden worden met natuurlijke middelen zoals lieveheersbeestjes, die zich met smaak door de binnengeglipte bladluizen heen eten. Er wordt in onze kassen nauwelijks gespoten met gif, waardoor Nederlandse kastomaten in sommige landen in aanmerking komt voor het predicaat ‘biologisch’. Een goedkope en gezonde groente dus, die tomaat.

Er zit nog een voordeel aan tomaten: kinderen die niet zo gek zijn op groente, beschouwen tomaten niet meteen als groente. Broccoli, andijvie en kool: ja, dat zijn groenten. Maar tomaten zijn… Ja, wat zijn ze eigenlijk? Biologisch gezien zijn het vruchten. Je kunt van tomaten bijvoorbeeld ook een heel smakelijke jam maken.

Het goede nieuws voor moeders en vaders met groentevrezende kinderen: tomaten laten zich ongemerkt in allerlei gerechten verwerken, van hamburgers tot pizza’s en soep. Voeg twee of drie flinke tomaten toe aan een pan groentesoep, en je hebt ineens minestronesoep. En je hebt ongemerkt misschien wel een half pond groente aan de soep toegevoegd. Groente die niet echt groente-achtig is. Win-win!

Dora mozzarella tomaat klein

Nu we het toch over tomaten hebben: ken je deze superlekkere en supereenvoudige tomatenrecepten al?

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/salade-met-mozzarella-en-cherrytomaatjes/

Dora omgekeerde tomatentaart klein

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/omgekeerde-taart-van-tomaten/

 

 

 

You may also like...

1 reactie

  1. Budget Mama schreef:

    Hier gaan er per week heel wat tomaten doorheen.
    vroeger vond ik ze niet te nassen maar tegenwoordig ben ik er fan van.
    Net als de paprika trouwens 😉