LANG LEVE DE TOMAAT, maar vooral als die hier gewoon groeit.

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

cherrytomaatjes

Tomaten zijn een wonderbaarlijke groente. Ze groeien het hele jaar door in kassen, en zijn daarbij het hele jaar betaalbaar. Voor een kwartje heb je meestal in de zomer al een tomaat van 100 gram. Natuurlijk zijn verwarmde kassen om in de winter tomaten te kweken niet echt duurzaam. Maar we zouden er wel duurzaam restwarmte voor kunnen gebruiken. Doordat ze in gesloten kassen groeien, kunnen daarbij dan eventuele ziekten bestreden worden met natuurlijke middelen zoals lieveheersbeestjes, die zich met smaak door de binnengeglipte bladluizen heen eten. Er zou in onze kassen minder met gif gespoten moeten worden. Zodat de teelt ook van kastomaten  in aanmerking komt voor het predicaat ‘biologisch’. Het is toch beter alleen in het natuurlijke seizoen van tomaat, deze te gebruiken.

Er zit nog een voordeel aan tomaten: kinderen die niet zo gek zijn op groente, beschouwen tomaten niet meteen als groente. Broccoli, andijvie en kool: ja, dat zijn groenten. Maar tomaten zijn… Ja, wat zijn ze eigenlijk? Biologisch gezien zijn het vruchten. Je kunt van tomaten bijvoorbeeld ook een heel smakelijke jam maken.

Het goede nieuws voor moeders en vaders met groentevrezende kinderen: tomaten laten zich ongemerkt in allerlei gerechten verwerken, van hamburgers tot pizza’s en soep. Voeg twee of drie flinke tomaten toe aan een pan groentesoep, en je hebt ineens minestronesoep. En je hebt ongemerkt misschien wel een half pond groente aan de soep toegevoegd. Groente die niet echt groente-achtig is. Win-win!

Dora mozzarella tomaat klein

Nu we het toch over tomaten hebben: ken je deze superlekkere en supereenvoudige tomatenrecepten al?

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/salade-met-mozzarella-en-cherrytomaatjes/

Dora omgekeerde tomatentaart klein

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/omgekeerde-taart-van-tomaten/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Budget Mama schreef:

    Hier gaan er per week heel wat tomaten doorheen.
    vroeger vond ik ze niet te nassen maar tegenwoordig ben ik er fan van.
    Net als de paprika trouwens 😉